Blogg

En global brottslighet kräver globala lösningar


Sexuell exploatering av barn är ett globalt problem som inte går att lösa nationellt. ECPAT Sverige arbetar därför även internationellt i nära samarbete med organisationer runt om i världen. Vi stödjer exempelvis arbetet med att bygga upp hotlines i länder som inte har någon egen hotline.

Dokumenterade sexuella övergrepp av barn som läggs upp och sprids på nätet är allvarliga brott med stora konsekvenser för barnet som utsätts. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om mycket mer än ”bara bilder” - bakom varje bild finns ett barn.

Till ECPAT Hotline kan allmänheten anonymt tipsa om alla former av sexuell exploatering av barn. Syftet är att hitta de barn som utsatts för övergrepp och se till att de får hjälp. Ett annat viktigt syfte är att ta ner övergreppsmaterialet från nätet. Så länge bilderna eller filmerna finns kvar och sprids fortsätter övergreppet.

Sexuell exploatering av barn är en global brottslighet som kräver globala lösningar. Därför samarbetar vi med andra hotlines och stödjer organisationer som behöver hjälp med att bygga upp hotlines. Tack vare stöd från Postkodlotteriet och Radiohjälpen har vi sedan 2018 ett samarbete med lokala organisationer i Filippinerna och Kambodja. I Kambodja arbetar vi med APLE, Action Pour Les Enfants och i Filippinerna med ECPAT Filippinerna. Samarbetet handlar bland annat om att utveckla deras hotlines.

ECPAT Sverige har haft vår hotline sedan 2006. Under de här åren har vi hunnit skaffa oss viktiga erfarenheter och kunskap som är värdefulla för andra organisationer som är i början av att starta upp en hotline.

Hotline-analytiker från APLE och ECPAT utbyter erfarenheter. Foto: ECPAT

Sexuell exploatering mot barn på nätet är ett växande problem även i Kambodja. Tyvärr är kunskapen och medvetenheten låg, och människor vet generellt inte hur och vart de ska rapportera om de ser eller hör talas om ett övergrepp.

ECPAT Sverige besöker APLE i Kambodja. Foto: ECPAT

Vi är väldigt glada över att APLE under 2019 kunde registrera en egen hotline. Tack vare Kambodjas hotline har redan 15 fall där de misstänkta förövarna var utländska skickats till Interpol.

Precis som ECPAT Sverige så ingår Kambodjas hotline nu också i det globala nätverket INHOPE, där nationella hotlines utbyter tips. Att olika hotlines samarbetar är viktigt för att polisen i respektive land ska kunna utreda misstänkta övergrepp och identifiera barnet.

Även i utsatta områden i Filippinerna är internettillgången hög. Foto: ECPAT

En särskild brottstyp som fått fäste på Filippinerna är live-streaming av sexuell exploatering av barn. Brottet innebär att en förövare via webbkamera från sitt hem – till exempel i Sverige – beställer och regisserar livesända sexuella övergrepp på barn som befinner sig någon annanstans. Ofta i just Filippinerna.

Vårt samarbete med ECPAT Filippinerna har bland annat lett till att de under förra året kunde börja engagera företag som arbetar med betalningsöverföringar i arbetet mot sexuell exploatering av barn. Det har också bidragit till att en specialstyrka mot människohandel har skapats med befogenhet och skyldighet att hantera fall av bland annat övergrepp och exploatering av barn, något som förväntas göra stor skillnad i kampen mot sexuell exploatering av barn.

För att nå målet att etablera en nationell hotline har ECPAT Filippinerna byggt upp nödvändiga relationer med relevanta myndigheter. Förhoppningsvis är deras hotline också snart igång!

#postkodeffekten #barnrätt #ecpat #radiohjälpen #postkodlotteriet #APLE

Lyssningstips: P1 Kalibers dokumentär om live-streamade övergrepp i Filippinerna, där bland andra ECPATs barnrättsjurist Isabella Kim är med och kommenterar.

Det här är några exempel på hur vi på ECPAT Sverige arbetar tillsammans med aktörer i andra länder för att motverka sexuell exploatering av barn. Det är ett globalt problem och förövarna finns överallt. Stöd ECPAT Sverige du också – ditt bidrag gör skillnad! Swisha 90 34 34 9 eller bli månadsgivare.


0
Kategorier: Internationella

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.