Engagera dig i livet på nätet

Engagera dig i barnets liv på nätet och i sociala medier. Testa att spela hens favoritspel, fråga hur saker funkar och vilka hen följer och gillar på t ex Youtube. Det är både roligt och en bra ingång till att prata om risker tillsammans. Kunskap kan också minska din egen oro och gör dig bättre förberedd om något dåligt händer.

Prata om det som är mindre roligt

Förövare finns där barn finns. Barn behöver veta att det finns de som ljuger på nätet – precis som i livet utanför. Berätta att både vuxna och andra barn kan använda hot, smicker och mutor för att få barnet att skicka bilder och filmer. Förklara att det aldrig är barnets fel om det händer.

Börja prata tidigt

Prata om risker även med yngre barn. Det är extra viktigt om hen har spel och appar med chattfunktioner. Oroa dig inte för att barnet är för litet. Anpassa samtalet efter ålder – precis som när du pratar om till exempel säkerhet i trafiken eller på stranden.

Förbud är inte lösningen

Förbud och begränsningar funkar inte. Tvärtom så riskerar till exempel hot om mobilförbud att göra att barnet inte kommer berätta om något dåligt händer. Hjälp istället barnet att hantera nätet säkert och prata om vad hen kan göra i olika situationer. Försäkra barnet om att hen kan berätta för dig vad som än händer.

Det bästa rådet du kan ge ditt barn: Stäng av och prata med en vuxen

Det viktigaste rådet du kan ge ett barn som upplever – eller riskerar att uppleva – utpressning, hot, tjat eller kränkningar på nätet är: Stäng av eller logga ut när det händer och prata med en vuxen direkt!


Om något redan har hänt

Många barn tycker att det är svårt att prata med en vuxen om något har hänt på nätet. Det kan till exempel handla om att barnet har skickat en nakenbild som spridits eller fått en bild skickad till sig. Det gäller särskilt om barnet tror att konsekvensen blir att hen inte får spela eller använda sin telefon. Som vuxen kan du stötta så här:

Var lugn och lyssna!
Försök att lägga dina egna känslor och värderingar åt sidan. Låt barnet tala till punkt och avbryt inte. Var lugn, ge dig själv tid att tänka så att du kan ställa följdfrågor och be om förtydliganden.

Avlasta från skam och skuldbelägg inte
Barn känner ofta stor skam och klandrar sig själva när något har hänt. Ofta är de rädda för att föräldrar ska bli arga. Stötta ditt barn genom att vara lugn och närvarande. Döm inte eller reagera med ilska utan avlasta barnet från skammen. Det är aldrig barnets fel.

Anmäl olämpligt innehåll 
På de flesta sidor, spel och plattformar finns sätt att anmäla/rapportera olämpligt innehåll och sexuellt kränkande kommentarer. Om en bild har spridits på olika sidor är det bra att hjälpa barnet att anmäla innehållet så att materialet kan tas ned.  

Polisanmäl vid misstanke om brott
En polisanmälan kan både leda till att kränkningen utreds och till att andra barn i liknande situationer upptäcks och får hjälp. En förövare utsätter ofta flera barn samtidigt. Samla bevis genom att ta skärmdumpar, spara sms, e-post och chattar.

Hjälp barnet få ner bilden
Vi på ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits. Här kan du läsa mer om hur det går till.


Fler tips och artiklar

Här hittar du fler artiklar, råd och tips för dig som är förälder eller annan viktig vuxen i barns närhet.

Den här sidan är en del av ECPATs stödlinje för föräldrar och andra vuxna och finansieras med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Läs mer här.