Dokumentärfilm

Hösten 2013 lanserade ECPAT dokumentärfilmen När ingen ser. Det är en film om den globala sexuella exploateringen av barn i olika skepnader, hur motkrafter arbetar mot den, hur det trots allt mörker finns mycket hopp.

Naringenser banner

Regissörerna och producenterna Ulla Lemberg och David Herdies på Momento Film står bakom dokumentärfilmen När ingen ser, som gjordes på uppdrag av och i samarbete med ECPAT Sverige.

>> Se filmen gratis här. <<

Om filmen

I Sverige arbetar två utredare med att identifiera bilder av ett barn som våldtas av två män. En ung pojke hamnar i en övergreppssituation där en vuxen man håller honom fast under nästan två år. I norra Rumänien erbjuds en flicka ett jobb i Italien men blir inlåst som sexslav. En organisation i Kambodja arbetar mot barnsexturismen i landet. I Sydsudan arbetar en kvinna med att rädda barn från en uppväxt i huvudstadens bordeller. Där har efterfrågan från före detta soldater, biståndsarbetare och affärsmän skapat en omfattande marknad för sexköp av barn.

Jag skulle hellre dö än att prostituera mig.

I När ingen ser möter vi barns, polisers och organisationers berättelser. Vi får en inblick i den globala handeln med barn och dess olika skepnader, men får också följa det hoppfulla arbetet mot den.

Varför en film?

Vi menar att nyckeln till förändring är ökad kunskap och valde därför att lansera en film om barnsexhandel. Film är ett medium som många kan ta till sig och filmen har setts av både privatpersoner, studenter, makthavare och politiker.

Resultat

Filmen sågs fram till årsskiftet 2013/2014 av över 35 000 personer. Samma dag som filmen hade premiär publicerades en debattartikel skriven av ECPAT i Aftonbladet med krav på utbildning om barnsexhandel för rättsväsendet. Dagen efter svarade dåvarande justitieminister Beatrice Ask och barnminister Maria Larsson i en replik. Den kampanj som genomfördes inför premiären av filmen delades över 3 000 gånger i sociala medier.

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.