Stoppar köp

Idag är det svårt att betala för övergreppsmaterial på barn, sk. barnpornografi, via vanliga betalkort. Det är mycket tack vare Finanskoalitionen mot sexuell exploatering av barn, ett samarbete som ECPAT initierade 2007.

Finanskoalitionen består av flera aktörer inom den finansiella sektorn. Koalitionen har också ett nära samarbete med polisens Nationella operativa avdelning, NOA, Finansinspektionen, Finansdepartementet och Justitiedepartementet.

Finanskoalitionen arbetar aktivt för att slå mot lönsamheten som driver handeln med barn framåt. Om polisen upptäcker en sida där övergreppsbilder eller filmer säljs så skickas informationen vidare till Finanskoaltionen som därefter ser till så att det inte går att genomföra köp via sidan.

Utmaningar framöver

Det är en stor framgång för Finanskoalitionen att traditionella betalvägar kan stoppas, men i takt med den tekniska utvecklingen uppstår också nya betalsätt. Kryptovalutor som Bitcoin erbjuder hög anonymitet för användaren och riskerar därför att missbrukas av förövare och andra kriminella. Att förhindra att övergreppsmaterial köps och säljs med hjälp av sådana valutor, är en av utmaningarna Finanskoalitionen arbetar med framöver.

>> Läs mer om Finanskoalitionen mot barnsexhandel här. <<

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.