På resan

Många sexuella övergrepp på barn sker i samband med resande. De som begår dessa övergrepp kan till exempel vara turister, affärsresenär eller biståndsarbetare. För att effektivt kunna arbeta mot de resande förövarna startade ECPAT Sverige 1996 en uppförandekod mot barnsexturism, idag The Code, som nu drivs som en separat organisation mot barnsexturism internationellt.

Uppförandekoden mot barnsexturism är ett initiativ för att öka medvetenheten inom turismnäringen om sexuella övergrepp mot barn. Koden stödjer på olika sätt de anslutna reseföretagen och ger dem verktyg för att de effektivt ska kunna arbeta förebyggande både på resmålet, hotellet och på flygplatsen. För företaget innebär uppförandekoden bland annat att de ska utbilda samtlig personal om barnsexhandel och informera resenärer och samarbetspartners om brottsligheten. Idag tillämpas koden av över 1000 företag över hela världen.

Uppförandekoden mot barnsexturism i Sverige

En rad svenska reseföretag har skrivit under uppförandekoden för att ta sitt ansvar att förhindra att deras tjänster missbrukas av resande förövare, eller profitörer inom barnsexhandeln.

Vad kan jag som resenär göra?

Resebranschen är beroende av vad deras kunder tycker. Ställ därför frågor till det företag du reser med eller det hotell du bor på. Många vet om att brottsligheten finns, men bedriver kanske inte ett aktivt arbete mot den. Välj då ett annat företag och förklara varför. Det finns idag många resebolag att välja på som har antagit Uppförandekoden mot barnsexturism.

>> Läs mer om barnsexhandel utomlands här. <<

>> Läs mer om The Code här. <<

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.