På internet

Idag sprids övergreppsdokumentation på barn (så kallad barnpornografi) nästan uteslutande via nätet. Redan 2005 tog ECPAT Sverige initiativet till ett samarbete mellan polisens Nationella operativa avdelning, NOA och Sveriges största internetleverantörer för att kunna blockera de sidor som sprider dokumenterade sexuella övergrepp på barn.

Syftet med blockeringssamarbetet är att försvåra åtkomsten till övergreppsdokumentation. Idag drivs samarbetet mellan polisen och internetleverantörerna och det är polisen som bedömer vilka sidor som ska blockeras och inte. Tips på sidor där barn exploateras kommer i vissa fall från ECPAT Hotline. Den som försöker nå en sida som är spärrad kommer till en stoppsida.

Alla internetleverantörer är inte anslutna

De flesta stora internetleverantörer i Sverige är anslutna till blockeringssamarbetet, men inte alla. Om du når stoppsidan via den här länken, www.stoppsidan.se, så kan du vara säker på att din internetleverantör är ansluten till samarbetet. Om inte bör du byta leverantör till någon som aktivt tar ställning mot barnsexhandeln.

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.