Blogg

EN BLOGG OM SEXUELL EXPLOATERING AV BARN

av ECPAT Sverige

Arkiv

Självreglering fungerar inte

I förra veckan skickade vi på ECPAT Sverige in våra kommentarer på EU-kommissionens initiativ för ett mer effektivt bekämpande av sexuella övergrepp på barn.

Kommissionen vill bland annat undersöka möjligheterna att införa ett krav på nättjänstleverantörer; att de ska använda verktyg för att upptäcka, rapportera och ta ned sexuella övergrepp mot barn på nätet. Kommissionen vill också undersöka möjligheterna att skapa ett europeiskt centrum för att förebygga och motverka sexuella övergrepp mot barn.

Vi på ECPAT är positiva till både ett europeiskt centrum som kan stötta och knyta ihop arbetet, och till kravet på nättjänsteleverantörer. Vi ser dagligen i vårt arbete omfattningen av spridningen av övergreppsmaterial på nätet, och konsekvenserna för det enskilda barnet. Självreglering och frivilliga åtgärder fungerar inte, det vet vi idag. Nättjänsteleverantörer måste använda de verktyg som redan finns för att upptäcka och rapportera när deras tjänster missbrukas.

Nu ser vi fram emot att följa utvecklingen av initiativet.

/ Clara Ludvigsson, jurist på ECPAT Sverige


Här kan du läsa alla kommentarer på kommissionens initiativ.

#EU-KOMMISSIONEN #ÖVERGREPPSMATERIAL #SEXUELLA ÖVERGREPP #NÄTET
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Dokumenterade sexuella övergrepp mot barn

"Varningen är ett utmärkt tillfälle att prata med ditt barn"

Just nu går det runt en varning om en utmaning som sägs gå ut på att killar ska ”tafsa på tjejer” på en viss dag. Vi frågade ECPATs generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist hur hon tycker att vi föräldrar ska agera på den här sortens varningar.


Har ni på ECPAT sett den här utmaningen?

- Vi har inte har fått in några samtal från barn eller sett något om det i vår Hotline, men - precis som de flesta andra föräldrar och andra - har vi såklart läst om det nu via media.

Hur vanligt är det med den här typen av utmaningar på nätet?

- Liknande saker florerar då och då. Det är som ett slags moderna digitala kedjebrev som vi brukar få frågor om åtminstone några gånger per år. Den här gången handlade det om något på Tiktok, nästa gång kommer det antagligen handla om någon annan plattform där barn och unga hänger.

Betyder det att den här utmaningen inte är på riktigt?

- Det finns säkert ett ursprungsinlägg – och kanske flera inlägg – men jag gissar att många vuxna som nu sprider det här vidare inte själva har kollat ursprungskällan eller frågat barnen om de har hört talas om detta. I värsta fall gör vi både barn och vuxna oroliga i onödan. Jag tycker att Källkritikbyrån skriver väldigt bra om det här idag på sin blogg.

Vad tycker du att jag som förälder ska göra med den här varningen?

- Jag tycker att du ska se det som ett utmärkt tillfälle att prata med ditt barn om saker som kroppslig integritet, respekt för andra och om nätet generellt. Det är givetvis aldrig okej med den här typen av utmaningar eller att tafsa på någon. Det är vad jag tycker att samtalen vid köksbordet ikväll borde handla om.

Så jag ska inte förbjuda mitt barn att använda Tiktok?

- Du måste avgöra vilka spel och appar som just ditt barn ska få ladda ner och använda. Det vi kan säga är att förbud och begränsningar generellt inte funkar bra för att skydda barn på nätet. Tvärtom så riskerar till exempel hot om förbud att göra att barnet inte kommer berätta för dig om hen ser eller är med om något som inte känns bra. Många barn tycker att det är svårt att prata med föräldrar om dåliga saker som händer på nätet. Det blir ännu svårare om hen tror att konsekvensen kommer bli att du då tar bort favoritappen.

Tre tips från oss på ECPAT till dig som är vuxen:

1. Du behöver inte kunna allt om olika appar eller plattformar för att prata med barn och unga om vad som händer på nätet.
2. Var nyfiken på och engagera dig i barnets liv på nätet, precis som du gör i livet utanför. Testa hur olika spel och appar funkar och fråga barnet om du inte fattar.
3. Våga prata om både allt som är bra på nätet och om sånt som är mindre kul och bra.

Du hittar fler tips och råd på ecpat.se/pratamedbarn


0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Tips & råd till föräldrar & vuxna

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.