Därför startar vi en stödlinje för föräldrar

För att förebygga övergrepp mot barn är det viktigt att föräldrar har den kunskap som krävs och får det stöd de behöver. Så är det inte idag. ECPAT kommer därför senare i år att starta en stödlinje för föräldrar. Redan nu kan du ta del av stöd och råd om hur du kan prata med barn om risker på nätet. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

– Det är föräldrars ansvar att hjälpa barn att hantera nätet säkert, men vi vet att många känner stor osäkerhet kring de här frågorna. Vi ser allt fler yngre barn på avklädda bilder och filmer, ibland så unga som 5-6 år. Samtidigt vet vi att många föräldrar med barn i den åldern tycker att det är för tidigt att prata om risker på nätet, berättar ECPATs generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.

En stödlinje för föräldrar och andra vuxna i barns närhet om frågor som rör sexuella övergrepp och exploatering av barn på nätet har inte funnits tidigare. Stödlinjen kommer öppna upp efter sommaren, men redan nu kan föräldrar och andra vuxna i barns närhet hitta stöd, tips och råd på ECPATs hemsida.

Målet är att ECPATs föräldralinje med tillhörande stödmaterial ska nå minst två miljoner föräldrar och närstående vuxna, och att minst en miljon barn ska få indirekt stöd av en vuxen via projektet.

– Vi är väldigt glada över att det här projektet nu blir verklighet. Trygga vuxna är avgörande för att förhindra att barn utsätts för övergrepp och för att underlätta för barn att berätta om något dåligt har hänt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Stödlinjen är möjlig tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriet

ECPATs Föräldralinje är ett 3-årigt projekt som finansieras med 10,6 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Projektet är ett av de Drömprojekt som Svenska Postkodlotteriet beviljar i år.

.

Se ECPATs Isabella Kim berätta om stödlinjen i TV4 Nyhetsmorgon

Relaterade artiklar

En gång på nätet, alltid på nätet. Eller?

Stämmer uttrycket ”En gång på nätet, alltid på nätet”? Vår analytiker Thomas Andersson förklarar hur det funkar och hur ECPAT kan hjälpa barn och unga med att ta ner kränkande bilder som har spridits.

Läs mer

Hur funkar grooming?

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det senaste åren har förövares beteende förändrades, från mer långsam grooming till snabba hot.

Läs mer

Myggnät och filtar hjälper inte mot sexuella övergrepp

Jag hade tjugo minuter på mig att besöka Mombasas kritvita strand innan jag skulle hoppa på tåget till Nairobi och flyga hem. Tillsammans med två svenska poliser hade jag spenderat en vecka i Kenya för att bland annat utbilda svenska ambassaden i sexuell exploatering av barn. Schemat hade varit intensivt, fullt av intressanta möten och […]

Läs mer

Vad är egentligen en pedofil?

En fråga som ECPAT ofta får är vad det är för skillnad mellan en pedofil och en förövare. Att använda rätt begrepp gör skillnad och vi tänkte kortfattat försöka förklara varför.

Läs mer

Vilka risker finns på nätet?

ECPAT brukar lyfta vikten av att föräldrar pratar med barn om risker på nätet. Men vilka är egentligen riskerna? Vad är det mitt barn kan utsättas för på nätet?

Läs mer