Blogg

Det här är vad jag sett – säg vad du såg!


Nere vid havet, i tryckande hetta, med denguefeber och dagliga översvämningar när tidvattnet drar in lever många av staden Cebu Citys fattiga. Husen är enkla, vägen en lervälling när det som i dag regnar. Området jag befinner mig i kallas Paradiset, men är så långt ifrån ett paradis man kan komma.

Här är hopplösheten stor, framtidsutsikterna färre. Barnen turas om att gå i skolan, några dagar i veckan. De som går i skolan vill säga, alla har inte den möjligheten.

Men det finns något som är ännu värre än fattigdomen. Att det kommer människor hit från andra länder för att förgripa sig sexuellt på barnen. Människor som, med sin relativa rikedom, utnyttjar andras utsatta situation för att köpa barns kroppar. Området har haft flera sådana fall.

För många i Filippinerna representerar en utlänning ett hopp om en väg ut ur fattigdomen. Drömmen om ett nytt liv i ett främmande land. Men det är drömmar som utnyttjas, kvar lämnas trasiga och traumatiserade barn. Ofta förblir dessa utländska förövare ostraffade. Utbredd korruption och politisk instabilitet i landet är några faktorer som verkar till förövarnas fördel.

Hur många svenskar som varje år åker till Filippinerna för att förgripa sig på barn vet vi inte. Men vi vet att det sker. Flera fall som lett till fällande dom i svensk domstol för sexuell exploatering av barn utomlands gäller just Filippinerna.

Och – det är just därför jag befinner mig här. För att varje barn, oavsett var i världen det befinner sig, har rätt till en uppväxt utan sexuella övergrepp.Och jag är inte ensam, med mig har jag barnrättskämpar från @World Childhood Foundation, poliser från nationella operativa avdelningen, och Sveriges ambassadör mot människohandel. Tillsammans har vi lyssnat, tagit in, ställt otaliga frågor. För att försöka förstå och göra det vi kan för att minska och förebygga den sexuella exploateringen av barn.

Jag lämnar Paradiset, intrycken är många, fötterna dränkta i lera. Och jag känner mig mer motiverad än någonsin.

/ Clara Ludvigsson, jurist på ECPAT Sverige


”Säg vad du såg” är ett samarbete mellan ECPAT Sverige, World Childhood Foundation, Nationella operativa avdelningen vid rikspolisstyrelsen, nationella samordningen mot människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten och Friends International, Child Safe Movement.
Samarbetet är ett treårigt projekt som finansieras av Postkodlotteriet och syftar till att minska och förebygga förekomsten av sexuell exploatering av barn i samband med resande och turismsamt öka antalet tips till polisen gällande svenskar som förgriper sig på barn utomlands.

Om du ser misstänkt sexuell exploatering av barn på din resa är det viktigt att du tar kontakt med polis så fort som möjligt, du kan tipsa svensk polis på deras hemsida här.

#sägvaddusåg #postkodeffekten #ecpativärlden

#@WORLD CHILDHOOD FOUNDATION
0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.