Blogg

Sexuell exploatering stannar inte inom landsgränser – inte ECPATs arbete heller


En svensk man sitter hemma framför en datorskärm. I Filippinerna är det mitt i natten och ett barn har just väckts för att bli utsatt för övergrepp enligt den svenske mannens preferenser. Det ska livestreamas till Sverige i realtid. Det har aldrig varit enklare att i skydd av sitt eget hem sexuellt utnyttja ett barn på andra sidan jorden. Förövare beställer övergrepp av någon som har tillgång till barnet och betalar via legitima betaltjänster.

Filippinerna har utnämnts till epicentrum för livestreaming av sexuella övergrepp på barn.

På bargatorna i Kambodjas städer finns numera färre barn som väntar på att bli upplockade av en utländsk förövare som tar dem till ett hotell. I takt med att personal inom turistnäringen och andra har utbildats, har vakande ögon satt stopp för den mer öppna exploateringen. Istället flyttar brottsligheten ofta ut på landsbygden, där förövarna hyr bostäder för en längre tid, arbetar för skolor, hjälper till på andra sätt och skaffar sig lokalbefolkningens förtroende. När det väl uppdagas att de har utfört sexuella övergrepp mot barn är det ingen som tror på att det skett, eller att det är kriminellt, ibland inte ens barnen själva.

Lina bor med sin familj i ett läger för migrantarbetare i norra Thailand. Hennes föräldrar arbetar på fruktodlingen i anslutning till lägret. Som migrantarbetare är familjen extra sårbar för alla typer av exploatering. Lina går i en informell skola för barn från Myanmar och på fritiden deltar hon i lägrets ungdomsgrupp. Här lär de sig om barnets rättigheter, och hur de kan motverka sexuell exploatering, Lina utbildar i sin tur andra barn och vuxna i lägret.

Sexuell exploatering stannar inte inom landsgränser. Svenska förövare begår övergrepp på barn i många av världens länder. Därför samarbetar ECPAT Sverige med expertorganisationer på plats i Filippinerna, Thailand och Kambodja.

Tillsammans planerar och genomför vi insatser för att stärka barns skydd och egen motståndskraft mot sexuell exploatering. Vi höjer medvetenheten hos barn och deras närstående, hos myndigheter, och politiker. Vi samarbetar med polis och rättsväsende. Det ska inte gå att köpa ett barn!

Den här månaden lyfter vi våra internationella samarbeten i ECPAT Sveriges sociala medier och under hashtaggen #ecpativärlden. Följ oss gärna.

/ Sara Westerberg Projektledare internationella program

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.