Blogg

Dokumentären Djävulen

Kristoffer Triumf

Fotograf: Amanda Andréas

Hallå där Kristoffer Triumf…. aktuell med Värvets första dokumentär Djävulen, som går att ladda ner från och med idag den 1 februari. Djävulen handlar om rättsfallet ”Operation Relapse”, den första domen i Sverige där en förövare kunde dömas för våldtäkt mot barn via webbkamera. Värvet dokumentär tar ett helhetsgrepp på förövaren och rättsfallet.

Hur kom dokumentären Djävulen till?

- Jag hörde ett inslag på P1 om att ECPAT får allt mer att göra, och att övergrepp och barnpornografi ökar över hela världen. Jag ville engagera mig på något sätt och efter flera möten med ECPAT insåg jag att dokumentärformen var bäst lämpad för att skildra fallet med Djävulen, som förövaren kallas. Vi hittade Henrik Säll, en extremt duktig reporter och radioproducent, som gjort ett makalöst fotarbete för att få ihop programmet.

Vad berörde dig mest i arbetet?

- När Jörgen Lindeberg, polisen som ledde utredningen kring Djävulen, berättar om sina möten med offren. Det var ohyggligt starkt.

Vad hoppas du på att dokumentären ska leda till?

- Jag är själv förälder, och min förhoppning är att hjälpa andra som har barn hemma att förstå hur de kan skydda våra unga mot den här typen av brottslighet – sextortion och övergrepp. Och dessutom belysa ett fall där förövaren fälldes, situationen är inte hopplös även om det givetvis är tragiskt att han hann göra så mycket skada.

Värvet har tidigare gjort intervjuer, blir det fler dokumentärer nu?

- Vi får se, det beror på vad lyssnarna tycker! Jag har flera lösa idéer på vad jag, eller vi, skulle kunna skildra i så fall.

Lyssna på dokumentären Djävulen på Acast, via Värvets sida eller på andra ställen där poddar finns.

ECPAT släpper idag en ny forskningsstudie som visar att stora skillnader i åklagares kunskapsnivå när det gäller internetrelaterade sexualbrott mot barn skapar rättsosäkerhet. Även i forskningsstudie finns information om rättsfallet ”Operation Relapse”.

Här kan du läsa mer om ECPATs nya studie.

Funderar du på hur du ska prata med dina barn om sexuella övergrepp på nätet? Här kan du ladda ner Ecpats folder ”Ta snacket” som en hjälp på traven.

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.