Blogg

EN BLOGG OM SEXUELL EXPLOATERING AV BARN

av ECPAT Sverige

Arkiv

Att stoppa datalagring är att nedprioritera barnets rättigheter

Den 11 oktober kommer rapporten från den statliga utredning som ska se över regler för svensk datalagring. Förhandsuppgifter från utredningen har dykt upp i media och utredningen har redan mött stort motstånd. Kritiker menar att en utökning av datalagring skulle innebära stora kostnader för operatörerna och övervakning av användare. Det talas om vikten av egen integritet, men aldrig om integriteten hos det barn som exploateras sexuellt, trots att brotten inte kan utredas om data från de som begår brotten inte lagras.  

I december 2016 kom EU-domstolens förhandsutlåtande om de svenska datalagringsbestämmelserna. Beskedet var att Sverige inte längre kan tvinga internetoperatörer att lagra data i brottsbekämpande syfte. Detta har i många fall omöjliggjort polisens arbete för att utreda sexualbrott mot barn på nätet.

Varför behövs datalagring för att bekämpa barnsexhandel? 

Det som i lagen missvisande kallas barnpornografibrott är i själva verket bevismaterial på att ett sexualbrott mot ett barn begåtts. När brottet utreds är en sak viktigare än någon annan: att identifiera och hitta barnet på bilden. Barnet kan befinna sig i en pågående övergreppssituation.

Hur många utsatta barn som sedan december inte kunnat hittas på grund av att flera operatörer inte längre lagrar data vet ingen. Men enligt polisen börjar i princip varje utredning av ett dokumenterat sexuellt övergrepp på barn med ett IP-nummer. Polisen måste kunna begära ut information om vem som hade en viss IP-adress vid en viss tidpunkt. Det är därmed nödvändigt att operatörerna lagrar data så att polisen kan begära ut de uppgifter som behövs för att hitta ett barn som kan befinna sig i en pågående övergreppssituation.  

Att stoppa datalagring är att nedprioritera barnets rättigheter

Att vända sig mot lagring av data är att starkt nedprioritera barnets integritet och rättigheter. Sexualbrotten mot barn på nätet ökar. Det handlar om allt från övergrepp som fotograferas, filmas och sprids vidare över hela världen, till övergrepp som beställs och livestreamas.  

Barnets rätt att inte utsättas för sexuella övergrepp måste prioriteras. Utredningen måste föreslå en metod som ger polisen verktyg att hitta barn i pågående övergreppssituationer. Så länge data inte lagras är detta inte möjligt då spåren från förövarna på nätet försvinner. Med dagens regler kan polisen i dessa fall omöjligt hitta barnet som fortsätter utsättas för sexuella övergrepp.


Vill du stödja vår fortsatta kamp mot barnsexhandel? 

Swisha valfritt belopp till 90 34 34 9. Tusen tack! 

#DATALAGRING #DATALAGRINGSDIREKTIVET #UTREDNING #SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN PÅ NÄTET
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Online Lagstiftning Kampanjer #backabarnen

Rapport från Bangkok: här sker barnsexhandeln öppet

ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson och ECPATs kanslichef Kristina Sandberg är just nu på resande fot. Under veckan besöker de både Thailand och Filippinerna i syfte att stärka samarbetet med ECPAT Filippinerna och svensk polis i regionen. De träffar också Interpol under veckan, som vill stärka sitt arbete mot barnsexhandeln i Sydostadien. Här kommer en rapport från de första dagarna.


I veckan träffade vi thailändsk polis och dess specialgrupp för brott mot barn. Tillsammans besökte vi ett område utanför Bangkok där sexhandel med vuxna och barn sker illa dolt. Hit kommer sexköpare och förövare från hela Europa, Norden och Sverige är inga undantag. Vi ser allt från nyfikna barnfamiljer och turistgrupper till ensamma medelålders män på gatan. Huvudstråket är 1,5 km långt som en vanlig kväll får besök av ca 20 000 personer från hela världen. I fönster och på trottoarerna står hårt sminkade och väldigt unga kvinnor för att locka in kunder på klubbar. Vi ser ett antal som kommer från Afrika och Östeuropa men thailändsk polis kontrollerar vare sig uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Det finns starka misstankar om korruption, då sexindustrin genererar stora pengar.

I dagarna fortsätter vi till Filippinerna, ett land många svenskar beställer övergrepp via nätet från, och dit svenska förövare reser för att begå sexuella övergrepp på barn. Antalet utredningar av svenskar som begår dessa brott ökar och vi jobbar med ECPAT-gruppen i Filippinerna, med svensk polis i regionen och Interpol för att förstå omfattningen och kunna motverka detta.

Anders L. Pettersson, generalsekreterare ECPAT Sverige

#THAILAND #FILIPPINERNA #BANGKOK
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.