Blogg

ECPAT får pris av INTERPOL för sin hårda kamp mot sexuell exploatering av barn

ECPAT prisas av INTERPOL för arbetet mot barnsexhandel

INTERPOLs pris ”Crimes Against Children” tilldelas i år ECPAT för det hårda arbete vi bedrivit mot barnsexhandel i mer än två årtionden. ECPAT är ett nätverk bestående av 103 medlemsorganisationer som idag driver kampen mot sexuell exploatering av barn i 93 länder. Vi har under hela den här tiden arbetat med påverkansarbete för barnets rätt att inte exploateras i någon form av sexhandel.

"ECPAT Sverige har sedan det globala nätverket bildades för över 25 år sedan varit en central aktör i kampen mot barnsexhandel. Med fokus på barn i Sverige, svenska förövare och det svenska samhällets relativa förmåga att motverka alla former av sexuell exploatering av barn är utmärkelsen ett kvitto på många år av hårt arbete och ett erkännande att vi är en stark barnrättsorganisation mot barnsexhandel i Sverige. Alla medarbetare har anledning att vara extra stolta", säger Anders L. Pettersson, generalsekreterare på ECPAT Sverige.

Hyllar ECPATs medlemsorganisationer

På plats för att ta emot priset av INTERPOLs arbetsgrupp för brott mot barn fanns ECPAT Internationals generalsekreterare Dorothy Rozga, som hyllade ECPAT-nätverkets medlemsorganisationer.

"Genom forskning, påverkansarbete, stöd till barn och kampanjer som ökar kunskapen om barnsexhandel gör ECPATs medlemmar en positiv och viktig skillnad i barns liv. Barnsexhandeln sker i det dolda och mörkertalen stora, det är därför svårt att få fram statistik kring brottsligheten. Vi vet dock att antalet barn som utsätts är stort och dessa barn lider ofta i tystnad", säger hon.

Hela samhället ska med i kampen mot sexuell exploatering av barn

ECPAT har under åren lärt sig vikten av att involvera samhällets alla aktörer för att effektivt kunna arbeta mot sexuell exploatering av barn.

"Det är absolut nödvändigt att involvera olika samhällsaktörer från skilda sektorer. Vi arbetar på bred front med näringslivet och samarbetar med t.ex. hotell, internetoperatörer, teknikföretag, resebyråer och flygbolag och även med regeringar, FN och andra ideella organisationer. Det är också oerhört viktigt med ett nära samarbete med INTERPOL och lokal polis i de länder vi verkar", fortsätter Dorothy Rozga.

Björn Sellström, chef över INTERPOLs arbetsgrupp för brott mot barn, säger:

"Det här priset är ett erkännande av det fantastiska jobb som ECPAT gör i kampen mot barnsexhandel runt om i världen. Vi ser fram emot våra gemensamma insatser mot sexuella övergrepp mot barn framöver."

Tidigare har Mads Nielsen som varit världsledande inom identifiering av brottsoffer och Anders Persson, som skapade INTERPOLs bilddatabas för identifiering av övergreppsbilder tilldelats priset.

#INTERPOL #PRIS #BJÖRN SELLSTRÖM #DOROTHY ROZGA #CRIMES AGAINST CHILDREN
0
Kategorier: Om ECPAT

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.