Blogg

ECPAT: #metoo och #tystiklassen visar att ett sexualkunskapslyft behövs inom svensk skola

I filmen vittnar TeddyAlvin och Ellen om att de inte fått tillräcklig sexualundervisning 

Efter veckor av vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier inom alla yrken och samhällsklasser står det klart att Sveriges förebyggande arbete mot sexuella övergrepp inte är tillräckligt. Nu Om vi vill ha en framtid där flickor och kvinnor inte behöver säga #metoo när övergrepp kommer på tal måste vi starta ett förändringsarbete - ett sexualkunskapslyft i skolanLärarna måste ges kunskap, eleverna likaså och vi måste en gång för alla slå hål på myterna om vem som är förövare och vem som blir utsatt. Det kan vara vem som helst.  

#Metoo har varit och är en livsviktig kampanj som skakat om oss rejält, visat att det tyvärr inte finns någon fredad plats från sexuella övergrepp och trakasserier. Uppropet #tystiklassenvgör en mållös, men tyvärr inte förvånad. 1.700 elever har skrivit under uppropet där flickor vittnar om allt från ofrivilliga "pusskalas" till "låtsasvåldtäkter". 

”Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst. Han sa det alltså rakt ut under betygssamtalet…”.
7 år: Under kurragömmalek tvingar en kille i sexan mig att klä av mig naken. Han gör detsamma, lägger sig på mig och "låtsasknullar" mig. Jag är rädd. Mest av allt är jag rädd att någon ska se oss. Skammen för att bli utsatt för sexuella trakasserier fanns redan då, i mitt sjuåriga medvetande. 11 år: Killarna i klassen klämde tjejerna på brösten och skrek "balla balla balla". "De är väl kära, ta det som en komplimang." 14 år: Vi hittar en filmkamera i papperskorgen i omklädningsrummet. Lärarna gör ingenting...”

Tidigare har vittnesmål om övergrepp gjorts offentliga under #visjungerut, #medvilkenrätt,#teknisktfel, #deadline,#imaktenskorridorer och #tystnadtagning. Något annat livsviktigt är ECPATs 5 punkter om barnrätt och sexuella övergrepp som varje barn och vuxen i Sverige bör känna till. Till dess att flickor och kvinnor inte längre vittnar om systematiska sexuella övergrepp och trakasserier ska dessa 5 punkter sättas upp i varje klass- och lärarrum i Sverige. #LÅTSTÅ! 

  1. Ett barn har rättigheter – en vuxen har skyldigheter!Varje person under 18 år är ett barn enligt svensk lag och har särskilda rättigheter enligt barnkonventionen, detta betyder att vi som vuxna har särskilda skyldigheter gentemot barnet.
  2. Sexuella övergrepp på nätet är inte mindre allvarliga! Den nya studien Barn utsatta för sexuella övergrepp på nätet visar att traumat för barn som utsätts för sexuella övergrepp på nätet är lika stort eller större, som om förövaren befunnit sig på samma plats fysiskt.
  3. Barnet har aldrig en skuld i att en vuxen exploaterar hen sexuellt. Det spelar ingen roll om barnet exempelvis fotat sig själv och skickat bilder vidare eller sökt sig till en vuxen i ett sexuellt självskadebeteende, det är aldrig barnets fel.

  4. Fråga, fråga, fråga! Var konkret! Tid och förtroende är mycket viktigt för att ett barn ska berätta om sexuella övergrepp. Det finns inga dåliga frågor, om barnet ska våga berätta måste du våga fråga.

  5. När du får förtroendet att ta emot ett barns berättelse: LYSSNA!Många barn vittnar om att vuxenvärldens tystnad är det största sveket, därför måste du ta dig tid att lyssna om ett barn berättar om sexuell utsatthet.  

 

Obligatorisk rättighetsbaserad sexualundervisning kan förändra 

För att minska sexuella övergrepp och trakasserier måste vi införa obligatorisk rättighetsbaserad sexualundervisning med start redan i förskolan. Vi måste ge Sveriges barn vad de har rätt till: kunskap om sina rättigheter, sin sexualitet och sexuella övergrepp. Ämnet är obligatoriskt i grundskolan redan idag men många elever vittnar om att de fått mycket liten, eller ingen sådan undervisning alls. Det är ECPAT Sveriges övertygelse att ett kraftfullare, kunskapsbaserat och systematiskt förhållningssätt till sexualundervisningen från skolans sida är avgörande för att bygga motståndskraft och förebygga sexuella övergrepp och trakasserier mot barn. Idag är det upp till enskilda lärare att schemalägga och ta fram innehåll för undervisningen och många pedagoger efterfrågar vägledning, utbildning och fortbildning. 

Förbättrad undervisning med sexualkunskapslyftet  

I Sverige gäller skolplikt och varje barn har rätt att gå i skolan. Det är därför oerhört viktigt att innehållet och upplägget för sex- och samlevnadsundervisningen reformeras. Lärare och pedagoger måste ges kunskap om de särskilda rättigheter varje barn har enligt barnkonventionen, hur de kan prata med barn i olika åldrar om sexuella övergrepp och hur övergrepp och trakasserier kan förebyggas, från förskole- till gymnasienivå. Tillsammans med Barnafrid arbetar ECPAT för en förbättrad sexualundervisning i skolan genom ett nationellt sexualkunskapslyft. Detta arbete kommer lägligt då flera viktiga nationella processer pågår inom området: en kvalitetsgranskning av den svenska sex- och samlevnadsundervisningen och en översyn av läroplanen för förskolan.  

Idag utsätts ett av fem barn för någon form av sexuella övergrepp under sin uppväxt. Så ska inte framtiden se ut. #metoo ska höra 2010-talet till och framtiden ska bli ljusare. Till alla beslutsfattare och politiker därute – vi ses 2018!  


>> Se vårt seminarium från Almedalen om sexualundervisning 2.0 <<

Vill du stödja vår fortsatta kamp för varje barns rätt till sin egen kropp? 

Swisha 100 kr till 90 3434 9. Tusen tack! 

 

##METOO ##VISJUNGERUT ##TYSTNADTAGNING ##LÅTSTÅ ##MEDVILKENRÄTT #SEXUALKUNSKAP #SEXUALKUNSKAPSLYFTET
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.