Blogg

Skillnad på riktigt kan vi bara göra tillsammans

Årets upplaga av konferensen Skillnad på riktigt lockade rekordstor publik! Tillsammans med NetClean anordnade vi en heldag för att inspirera och stärka deltagare från näringsliv, myndigheter och ideell sektor med ny kunskap om sexuella övergrepp mot barn och vilken roll de själva kan spela i arbetet mot brottsligheten. Företag och medarbetare kan agera och hela branscher kan kan göra stora brottsförebyggande insatser. Detta hände på Stockholm Waterfront den 5:e oktober 2017. 

Två av ECPATs hotline-analytiker presenterade siffror vår färska rapport som bygger på information från de tips på misstänkt barnsexhandel som ECPAT Hotline tog emot under 2016. Rapporten visar bl.a. att antalet tips har tredubblats på tre år. Under 2016 inkom hela 6 558 tips, och andelen spädbarn i övergreppsmaterialet ökar. Men rapporten visar också att samarbetet med Interpol blir starkare vilket gör att fler barn och förövare hittas.

Skulden och skammen är inte barnets, utan förövarens

Carl-Göran Svedin, professor knuten till Barnafrid, föreläste och pratade mycket om det ansvar vi som vuxna har gentemot de barn som utsatts för sexuella övergrepp. Förhör med barn är känsligt men oerhört viktigt bevismaterial och barn känner ofta skam och skuld över det som har hänt och pratar därför inte självmant om övergreppen. Det är istället oftast bilderna som dokumenterat övergreppen som också gör att de avslöjas, inte genom barnets egna berättelse. Det är vuxnas ansvar att lyssna och fråga, trygga och försäkra barnet om att skulden och skammen inte är barnets att bära utan förövarens.  

NetCleans lösning för att motverka övergreppsmaterial ett måste

Privata företag har en enorm kraft att göra skillnad och måste våga göra det som är rätt för barnet. Anna Borgström, VD för NetClean, förklarade för årets rekordstora konferenspublik att marknaden blir mer och mer mogen för NetCleans tekniklösningar för att motverka spridning av bilder på sexuella övergrepp i företagens nätverk; de har gått från att vara “nice to have” 2004 till “need to have” 2017.

Volvos Vice President Joakim Törngård konstaterade utifrån ett företags perspektiv att en måste vara beredd att göra en polisanmälan om NetCleans produkt larmar om att övergreppsmaterial sprids från en företagsdator. Detta gäller självklart även om det skulle gälla företagets bästa ingenjör. På så sätt kan företaget bidra till polisens arbete med att identifiera både förövare och de barn som utsätts för sexuella övergrepp på nätet.

Telenor inväntar lagstöd för att kunna lagra data 

Telekom är en bransch vars samverkan i kampen mot sexuell exploatering av barn spelar en allt viktigare roll i takt med att fler övergrepp sker och sprids på nätet. Det hälsade också Sveriges justitieminister Morgan Johansson som tidigare under dagen besökt ECPATs tipsomat på Norrmalmstorg. Han gav konferensdeltagarna och oss andra en hälsning om vägen framåt, att internetoperatörerna är livsviktiga i arbetet med att identifiera förövare och hitta barn i pågående övergreppssituationer. I en panel på konferensen sa Anna Byström, chefsjurist på Telenor, att frågan om datalagring är viktig och komplex och att hon har full förståelse för att bristen på reglering innebär ett dråpslag för brottsbekämpningen. Ur företagets perspektiv måste det dock finnas lagstöd om data ska lagras. För ECPATs del är det viktigaste att barn hittas och förövare stoppas, för att det ska kunna ske behöver lagstiftningen kring datalagring anpassas. Utredningen om vad som ska hända i frågan om datalagring presenterades av regeringen nyligen, här kan du läsa mer om den.

Under konferensen Skillnad på riktigt visade både privata och statliga aktörer exempel på deras viktiga kamp att motverka sexuella övergrepp mot barn. Idéer och lösningar utbyttes och dagen visade starkt att förändring faktiskt håller på att ske, och som moderatorn Caroline Engvall sammanfattade dagen: skillnad på riktigt kan vi bara göra tillsammans.


Vill du stödja ECPATs fortsatta arbete? Swisha valfritt belopp till 90 34 34 9, tusen tack! 

#SKILLNAD PÅ RIKTIGT #NETCLEAN #KONFERENS #TELENOR #VOLVO
0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.