Blogg

Rapport från Bangkok: här sker barnsexhandeln öppet

ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson och ECPATs kanslichef Kristina Sandberg är just nu på resande fot. Under veckan besöker de både Thailand och Filippinerna i syfte att stärka samarbetet med ECPAT Filippinerna och svensk polis i regionen. De träffar också Interpol under veckan, som vill stärka sitt arbete mot barnsexhandeln i Sydostadien. Här kommer en rapport från de första dagarna.


I veckan träffade vi thailändsk polis och dess specialgrupp för brott mot barn. Tillsammans besökte vi ett område utanför Bangkok där sexhandel med vuxna och barn sker illa dolt. Hit kommer sexköpare och förövare från hela Europa, Norden och Sverige är inga undantag. Vi ser allt från nyfikna barnfamiljer och turistgrupper till ensamma medelålders män på gatan. Huvudstråket är 1,5 km långt som en vanlig kväll får besök av ca 20 000 personer från hela världen. I fönster och på trottoarerna står hårt sminkade och väldigt unga kvinnor för att locka in kunder på klubbar. Vi ser ett antal som kommer från Afrika och Östeuropa men thailändsk polis kontrollerar vare sig uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Det finns starka misstankar om korruption, då sexindustrin genererar stora pengar.

I dagarna fortsätter vi till Filippinerna, ett land många svenskar beställer övergrepp via nätet från, och dit svenska förövare reser för att begå sexuella övergrepp på barn. Antalet utredningar av svenskar som begår dessa brott ökar och vi jobbar med ECPAT-gruppen i Filippinerna, med svensk polis i regionen och Interpol för att förstå omfattningen och kunna motverka detta.

Anders L. Pettersson, generalsekreterare ECPAT Sverige

#THAILAND #FILIPPINERNA #BANGKOK
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.