Varje dag, runtomkring oss, exploateras barn sexuellt.


Jag låg i sängen och kollade på min telefon. Räknade hur många vänner jag hade på Facebook. Det var lite av en tävling bland kompisarna, vem som hade flest. Så fick jag ett meddelande. Det var från en kille som addat mig för några veckor sedan efter att ha träffat mig på en fest. Han frågade om jag skulle gå på Sannas fest samma kväll. Jag kände ingen Sanna, så det skulle jag ju inte, men hur det blev, så började vi skicka meddelanden till varandra. Han gick på en skola på andra sidan stan. Han hade flickvän men de bråkade mycket. Han älskade att spela fotboll och att gå på bio.

Det gick flera dagar mellan att vi hördes, men det var alltid roliga meddelanden och bra tidsfördriv på tråkiga lektioner. En gång berättade han att han köpt en snygg väska till sin flickvän, men att de bråkat. Ville jag ha den istället? Varför ville han ge den till mig, frågade jag. Hon förtjänade den inte längre och den passade till klänningen jag hade på min profilbild. Jag svarade inte. Några dagar senare fick jag en postavi. Jag gick och hämtade mitt paket. Trodde inte mina ögon när jag öppnade paketet. Väskan var precis en sådan jag ville ha. Som jag önskat mig av mamma och pappa i födelsedagspresent, men inte fått. Jag blev så glad. Ville så gärna ha den. Så jag sa ingenting till mamma och pappa. De skulle säkert få mig att skicka tillbaka den.

”Gillade du den?”
”JA! Men jag kan inte ta emot den. Och hur fick du min adress?”
”Behåll den eller släng den. Gör som du vill. Vet ju ditt namn och din skola. Inte så svårt att hitta J”.
Jag kunde inte låta bli. Jag behöll den. Den var så fin.

Flera veckor gick. Vi lärde känna varandra ganska bra. Hans flickvän var verkligen inte snäll, men han blev ändå ledsen när de gjorde slut. Jag försökte trösta. Jag fick en fin klänning på posten. När han bad mig ta ett foto med den och lägga upp den som profilbild så gjorde jag det. Det kändes inte konstigt alls. Och hans komplimanger gjorde mig glad. Han var snygg och verkade så mycket coolare än killarna på skolan. Jag började tänka på honom. Till slut tänkte jag att jag ville träffa honom. Vi hade ju träffats på den där festen för flera månader sedan, även om jag inte kom ihåg det. Han ville gärna träffa mig också, men han ville vänta lite till. Det skulle vara helt rätt tyckte han. Det var då vi började skriva lite mer personligt till varandra.

Ett nytt paket kom på posten. Precis en sådan bikini som jag önskade mig. Han ville att jag skulle ta en profilbild med den, men jag sa nej. Jag gick med på att skicka en bild bara till honom. Hans komplimanger gjorde mig så himla glad. Jag skickade några bilder till. Mest bilder där jag löjlade mig och han skrev att han tyckte det var roligt. Bad mig pluta med munnen, trycka fram brösten, puta ut rumpan. När han bad mig ta av mig bikinin sa jag nej. Han skrev att han ville se mina bröst. Jag sa nej igen. Han lovade att om jag litade på honom och visade mina bröst, så skulle vi ses. Han skrev att han blivit kär i mig. Att han ville ha en bild med mig naken. Att det inte var något konstigt. Han tyckte jag var fin. Det var naturligt. Jag tvekade. Tog bilden. Men vågade inte skicka den. Det var då han förändrades. Han blev arg. Skrev att jag inte litade på honom efter allt han gjort och allt jag fått. När jag ändå inte gav med mig skickade han tillbaka mina bilder som han gjort om så att det såg ut som om jag var naken.

”Jag trodde du var annorlunda. Det kan bli bra igen mellan oss. Men om du inte gör som jag säger så kommer jag lägga upp bilderna överallt och skriva att du är en hora som legat för pengar”.

Jag blev jätterädd. Grät och bad honom att inte göra det. Visste inte vad jag skulle ta mig till. I flera timmar försökte han övertala mig. Jag vågade inte stänga av. Gå därifrån. Tänk om han skulle lägga upp bilderna. Sedan skrev han plötsligt att han inte var den han sagt. Han var en äldre man som tände på småflickor som mig. Och han hade makt att förutom att hänga ut mig på internet, få mig utesluten från skolan och förstöra allt för mig. Men allt kunde bli bra igen bara jag gjorde som han sa. Vi behövde inte ens träffas. Jag skulle bara skicka bilder till honom. Men gjorde jag inte det… Han visst ju var jag bodde. Och berättade jag för någon…

Just då gick pappa förbi utanför mitt rum. Han hörde att jag grät. Han sa åt mig att öppna fastän jag inte ville. Jag var panikslagen. Jag var ju tvungen att fortsätta svara på mannens meddelanden så han inte skulle lägga upp bilderna, eller göra allt han hotat med. Skada min familj. Men jag kunde inte medan pappa bankade på dörren. Jag öppnade med telefonen i hand. Pappa och mamma övertalade mig att berätta. Jag skämde så. Till slut berättade jag allt. Pappa ringde polisen och skrev till mannen att han blivit polisanmäld. Jag sjukskrev mig från skolan och satt framför datorn i timmar. Väntade på att mannen skulle ta ut sin hämnd. Jag mådde fruktansvärt dåligt under en lång tid. Men inget hände.

Jag tänker ofta på vad som hade hänt om inte pappa hört mig gråta just då och sedan tvingat mig att berätta. Fastän det gått flera år händer det att jag fortfarande är orolig. Men nu har jag även vågat berätta för mina kompisar och de stöttar mig. Säger att de kunde gjort likadant. Vi är alla mycket mer försiktiga nu. Men mannen som lurade mig, honom fick polisen aldrig tag på. Jag är rädd att han gör likadant mot andra flickor.

Berättelsen är baserad på ett verkligt vittnesmål av en flicka i en gymnasieskola, någonstans i Sverige. Dokumenterad av författaren Natalie Gerami.

TILLSAMMANS KAN VI FÖRÄNDRA OCH ARBETA FÖR ATT INGET BARN SKA EXPLOATERAS SEXUELLT. SMS:A PÅSKGÅVA TILL 72 980 SÅ STÖDJER DU VÅRT ARBETE MED 50KR/MÅNAD.

Vad är grooming?

Grooming är en brottslig handling. Det handlar om kontakt med barn i sexuellt syfte, där brottet kan beskrivas som förberedelse till sexuella övergrepp mot barn. Lagen om kontakt med barn i sexuellt syfte kom 2009. Tanken med lagen var att kunna straffa vuxna innan de begått ett sexuellt övergrepp på ett barn. Men brottet har varit svårt att upptäcka i tid och svårt att bevisa. Därför tillsattes en utredning som föreslog ändringar och förbättringar, men någon ny lag har trots det inte kommit.

ECPAT kräver att vuxna som föreslår för barn att de ska träffas i sexuellt syfte straffas och att maxstraffet höjs från fängelse i 1 år till 2 år.

ECPAT Sverige arbetar mot den globala barnsexhandeln. Genom förebyggande arbete slår vi mot den efterfrågan och lönsamhet som driver handeln med barn framåt. ECPATs arbete är fokuserat på brott som begås i Sverige, av svenskar utomlands eller via nätet. Med ditt bidrag stödjer du ECPATs långsiktiga arbete för barnets rätt att skyddas mot kommersiell sexuell exploatering.

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.