Blogg

BARN SOM HANDELSVARA, DEL 2: POCKETS ARE DEEP AND CARS ARE SHINY

Jag har mött hjältar! Människor som med sitt eget liv som insats räddar barn. Som spanar och samlar bevis för att polisen skall kunna identifiera barn och gripa förövare. Som hjälper barn med kläder att skyla sin kropp med inför polisförhör när de hittas i guest houses, nakna och utnyttjade i händerna på utländska och inhemska förövare. Som räddar barn från gatan. Inte bara genom att föra dem till barnhem, men genom att återförena dem med föräldrar där det är möjligt. Genom att låta dem gå i skolan, utbilda dem till ett yrke, skapa en framtid. Genom att ge medicinsk vård och psykosocialt stöd till sexuellt utnyttjade barn. Som behandlar bebisar med könssjukdomar. Bebisar med könssjukdomar. Låt det sjunka in.

Vår programchef Maria har besökt Kambodja tillsammans med NOA (Polisens Nationella Operativa Avdelning), Länsstyrelsen Stockholm och World Childhood Foundation för att samverka och lyfta frågor kring sexuell exploatering av barn. Här kan du följa med på Marias resa och få en inblick i hur fattigdom, korruption och cynism påverkar barns uppväxtvillkor. Men också i hur fantastiska eldsjälar i organisationer kämpar för att rädda barn med risk för sina egna liv. I denna andra del av vår bloggtrilogi berättar vår programchef om organisationer på plats som verkar och kämpar för barnets rättigheter i ett land där korruptionen är bland de högsta i världen.


Kambodjas folk är traumatiserat över generationsgränserna efter Pol Pots och Röda Khmerernas folkmord. Barn kvinnor och män dödades. Närmare två miljoner dödades av omständigheter kopplade till regimen. Pol Pots utopiska vision var ett samhälle där alla levde på landsbygden och av jorden. Människor med utbildning skulle inte få leva. Barn tvingades döda sina föräldrar. Röda khmerernas styre upplöstes tidigare, men Pol Pot dog 1998. Knappt 20 år sedan. Alla människor jag mött under mina dagar här har en egenupplevd historia som de delar med sig av. Så att vi skall kunna föra deras berättelser vidare. Se gärna filmen Killing Fields som berättar om Kambodjas smärtsamma historia. Idag är Kambodja ett av världens 20 mest korrupta länder enligt http://www.transparency.org/. ”Pockets are deep and cars are shiny” sa en klok person på plats. Det stämmer. Barn och barns kroppar är business. Pengar går före barn. I alla lägen. Jag vill berätta för er om organisationer som verkar på plats utifrån de förutsättningar jag beskrivit ovan. Människor som räddar liv. Som bygger framtid och framtidstro. Hjältar.

APLE (Action Pour Les Enfants) är en frivilligorganisation som startades år 2003 i Kambodja. APLE verkar på hemlig plats, bakom höga murar med taggtråd och de tvingas ständigt flytta sina lokaler på grund av hotbilden kring sin personal. Varför? För att människohandel är världens tredje största illegala handel. Näst efter vapen och droger. Arbetar du med att rädda barn från denna hänsynslösa verksamhet lever du farligt. Trots detta fortsätter personalen den hårda och svåra kampen mot inhemska och tillresta förövare som utnyttjar barn. För att kunna fälla någon i domstol måste förövaren i stort sett ha tagits på bar gärning. I ett fattigt land som Kambodja, med ett svagt rättsväsende och hög korruption, är det extra svårt att komma åt de som förgriper sig på barn.

Jag får höra berättelser om tillslag på så kallade guest houses. Om den lilla flickan på sängen. Om den stora västerländska mannen. Nakna. Om flickans livrädda blick. Om hur APLE ger utnyttjade barn kläder att skyla sig med inför polisförhör. Om hur de jobbar med att öka barnperspektivet i hela rättsprocessen.

APLE letar efter förövare varje dag på flera orter i Kambodja. De talar med barnen och med vittnen, försöker få fram namn och nationalitet och ber hemländerna att snabbt ta fram information så att de vet om personer tidigare har misstänkts eller straffats för liknande handlingar. APLE har i samarbete med kambodjansk polis bidragit till ett stort antal fällande domar.

Seila Samleang från APLE berättar om de sofistikerade metoder som finns för att skapa ett beroende till förövaren hos fattiga familjer. Förr kunde det handla om att en förövare bad en tuk tuk-förare köra till ett barnhem. Idag är samhället rent av infiltrerat av den stegvisa process som kallas grooming. Den som vi i Sverige så väl känner till i övergrepp mot barn på nätet, där förövare bygger tillit med barnet. I Kambodja flyttar förövaren ut på landsbygden, etablerar kontakt och erbjuder familjen hjälp, främst genom ekonomiskt bistånd. Det kan även handla om mat, kläder, resor och liknande. Ju starkare beroendet är desto mindre är chansen att föräldrar eller barn kontaktar polisen. Övergrepp på internet ökar dramatiskt i Kambodja. Alla vi möter under våra dagar i Kambodja säger att online-övergreppen är i en snar explosionsfas. Vi vet redan att det finns studios uppbyggda dit barn förs för att bli filmade och fotade medan övergreppen pågår. Polisen satsar stort på internetbrottslighet och APLE driver precis som ECPAT Sverige en hotline dit misstänkt barnsexhandel kan rapporteras anonymt.

Jag får även information om små patienter med gonorré. Det tog ett tag innan man förstod vad det handlade om. Man letade, utan resultat, efter svar bland vanliga barnsjukdomar. Men detta är ingen vanlig barnsjukdom. Detta är en könssjukdom som smittar genom sexuellt umgänge. Just där och då vill jag gråta. Men i detta fruktansvärda vill jag också nämna Angkor Hospital for Children. En oas av högkvalitativ sjukhusvård för barn. Med allt från ögonsjukvård till psykosocialt stöd till utnyttjade barn.

Läs mer om korruptionsranking i världen på: http://www.transparency.org/

Läs mer om ECPATS arbete i världen och ECPATs globala studie om barnsexhandel och resande förövare på http://globalstudysectt.org/

Ser du misstänkt barnsexhandel när du är ute och reser? Anmäl alltid till polis eller till www.ecpathotline.se

Engagera dig i vår kamp mot den globala barnsexhandeln genom att dela detta inlägg! Vill du bidra till vårt arbete? Swisha till 9034349.

#ECPAT SVERIGE #KAMBODJA #APLE #RESANDE FÖRÖVARE
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.