Blogg

Barn som handelsvara, del 1: Why don't you buy me?

Jag satt i en tuk tuk på väg mot flygplatsen i soluppgången och den lille pojkens blick och ord brände i min kropp. Jag träffade honom sista kvällen vid strandpromenaden i Phnom Penh. Han dök upp från ingenstans. Han var sex-sju år gammal. Han levde på gatan. ”Why don’t you buy me?”, säger pojken. Jag tappade nästan andan. Han tittar på mig med en blick som är outgrundlig. Ögon som sett allt. Den blicken känner jag igen från utsatta barn jag mött i mitt arbete som barnpsykolog även här i Sverige. Den är universell.

ECPAT Sveriges programchef Maria Schillaci har besökt Kambodja tillsammans med NOA (polisens nationella operativa grupp), Länsstyrelsen Stockholm och World Childhood Foundation för att samverka och lyfta frågor kring sexuell exploatering av barn. Fokuset var på övergrepp mot barn på nätet, svenska förövare som förgriper sig på barn utomlands och sk barnhemsturism. Här kan du följa med på Marias resa och få en inblick i hur fattigdom, korruption och cynism påverkar barns uppväxtvillkor och utgör en fond för sexuell exploatering av barn. Men också i hur fantastiska eldsjälar i organisationer kämpar med att rädda barn med risk för sina egna liv. Förra veckan rapporterade Maria direkt från Kambodja i våra sociala medier om sk ”Grooming Hot Spots”, högriskplatser där förövare letar barn att förgripa sig på. Till exempel på nöjesfält, där barn genom att erbjudas åktur sedan blir sexuellt utnyttjade. Idag startar ECPAT Sverige en bloggtrilogi. Tre dagar. Tre nedslag i den kambodjanska verkligheten och de kambodjanska barnens extrema utsatthet för att exploateras sexuellt av förövare som rest dit.


Den sexuella exploateringen av barn har mer och mer gått under jorden i Kambodja, berättar Seila Samleang från organisationen APLE. APLE arbetar precis som ECPAT Sverige med en hotline dit allmänheten anonymt kan rapportera olika former av sexuell exploatering av barn. Seila berättar att den gatubaserade sexuella exploateringen av barn har flyttat till mer institutionellt baserad sexuell exploatering (barnhem) och så kallad familje- eller ”community”-baserad grooming. Förövare bosätter sig på landsbygden, blir vän med folket, bor inkvarterade hos familjer, lär barnen engelska, ger små fina leksaker och får på så sätt tillgång till deras barn. Det finns även en ökad tillgång till barn via barnhem. Visste du att cirka 50 000 barn lever på barnhem i Kambodja? Problemet är att av dessa barn har omkring 80% föräldrar som lurats att tro att genom att ge bort sitt barn kan barnet få en bättre framtid. Det finns barnhem där du kan boka barn. För ett par timmar, ett par dagar eller månader. Det är som bäddat för människor som söker barn i sexuellt syfte. Jag får information om en amerikansk medborgare, dömt för sexualbrott mot barn i USA, som öppnar ett barnhem i Kambodja. Dit tar han även en grupp andra förövare, dömda för sexualbrott mot barn, som han lärt känna i fängelset. Snart jobbar hela gruppen på detta barnhem.

Mardrömmen är fullbordad. Som tur var uppdagades detta fall. Men cynismen och grymheten är systematisk. Att gömma sig förklädd till hjälpare för de mest utsatta barnen. Det vrider sig min mage.

Barnhemmen besöks även av utländska turister som verkligen har goda avsikter och vill göra gott. Problemet är att de bidrar till att vara en del av näringskedjan som exploaterar barn och håller dem borta från sina föräldrar, med all det trauma det innebär. Vill du veta mer om kampanjen Children Are Not Tourist Attractions och voluntourism kan du läsa på www.thinkchildsafe.org.

Vad hände då med den lilla killen Maria mötte?

Han var smutsig och trött. Jag sa vänta här. Jag går och köper något att äta och dricka. Han satte sig ner. Jag gick iväg och köpte en macka och coca cola på en bar och funderade på vem jag skulle kunna kontakta av de organisationer jag mött. Jag utarbetade en plan, men när jag kom tillbaka var han borta. Jag satt en lång stund och väntade, men han kom inte tillbaka. Jag funderar på vad som hände med honom när han förvann ut i den varma natten. Menade han att jag skulle köpa de grejer han sålde? Eller menade han det han sa? Varför jag inte köpte honom?. Det får jag aldrig veta. Jag bär med mig det här mötet för resten av mitt liv.

Läs mer om ECPATs arbete för att stoppa förövare som reser för exploatera barn sexuellt. Kambodja är inte en fristad för människor som vill förgripa sig på barn.

Ser du misstänkt barnsexhandel när du är ute och reser? Anmäl alltid till polis eller till www.ecpathotline.se
Engagera dig i vår kamp mot den globala barnsexhandeln genom att dela detta inlägg! Vill du bidra till vårt arbete? Swisha till 9034349.


#ECPAT SVERIGE #KAMBODJA #APLE #RESANDE FÖRÖVARE
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.