Blogg

EN BLOGG OM SEXUELL EXPLOATERING AV BARN

av ECPAT Sverige

Arkiv

Handelsbanken arbetar för att förhindra betalningar för dokumenterade sexuella övergrepp på barn


Svenska Handelsbanken gick under 2015 in som partnerföretag till ECPAT, under året har vi tillsammans arbetat mot barnsexhandel med utgångspunkt i deras kärnverksamhet. Ett exempel på sådant arbete är Handelsbankens arbete för att förhindra och försvåra betalningar för dokumenterade sexuella övergrepp på barn. Katarina Berner Frösdal är ansvarig för hållbarhetsfrågor i koncernledningen på Handelsbanken. Hon ansvarar också för samarbetet med ECPAT och vi har passat på att ställa några frågor till henne om samarbetet.


Redan 2009 gick Handelsbanken med i Finanskoalitionen mot barnsexhandel och sedan dess har ni valt att fördjupa samarbetet med ECPAT ytterligare. Varför?

Vi har fördjupat vårt samarbete med ECPAT för att vi ser att vi, i vår dagliga verksamhet, kan göra skillnad. Eftersom vi hanterar betalningar och korttransaktioner riskerar vi att ofrivilligt bli inblandade i transaktioner som rör barnsexhandel. Men genom att sprida information och öka kompetensen om hur våra produkter och tjänster kan missbrukas av förövare inom det här området, kan vi bidra till att försvåra och förhindra barnsexhandel.

Vad arbetar ni med just nu inom ramen för det här samarbetet?

I Handelsbanken finns en arbetsgrupp med representanter från flera olika områden som till exempel betalningar, kort, juridik och information. Vi arbetar med att se över hur vi ytterligare kan försvåra och förhindra att våra produkter och tjänster används på ett oönskat sätt. Just nu handlar det dels om att informera och utbilda våra medarbetare i banken, men även att det tydligt ska framgå i anslutning till våra betaltjänster, att vi tar ställning mot barnsexhandel.

Ni har nyligen tagit fram en kort presentationsfilm. Kan du berätta lite om den?

Vi arbetar med flera informationsinsatser i syfte att informera och utbilda våra medarbetare i banken om ECPAT och vad vi från bankens sida vill åstadkomma med samarbetet. Handelsbanken har över 400 kontor spridda över hela landet och för att underlätta informationen till alla våra medarbetare, har vi till exempel tagit fram en film där ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson berättar om verksamheten.
#HANDELSBANKEN #SHB #PARTNERFÖRETAG #PARTNER #KATARINA BERNER FRÖSDAL #CSR
0
Kategorier: Företagssamarbeten

Han satte på musik och bad mig dansa framför kameran.

TW: Sexuella övergrepp

Min farbror har alltid varit den som bestämt i vår familj. Alla respekterar honom och ingen vågar säga emot honom, inte ens min pappa. Farbror blir lätt arg och då brukar han slå näven i bordet och hota och säga fula ord. Men det är inte bara därför alla låter honom bestämma. Han har mycket mer pengar än oss andra. Och när vi inte har så det räcker så är det alltid min farbror som mamma och pappa vänder sig till.

Dessutom har farbror vänner från andra länder. När han äter lunch med dem brukar jag och mina syskon följa efter i smyg. Det är spännande att se de annorlunda kläderna och höra deras språk. Men mest spännande är att se vad de äter. Deras bord brukar ha mer mat än vad vi har på ett helt år, ser det ut som. Vi brukar sedan klunsa om vem som ska kika fram. Om någon av de utländska männen ser oss får vi alltid resterna av maten med oss i ett knyte. Farbror säger aldrig något då. Men efteråt får alltid den som kikat fram stryk. Men bara den som kikat fram, inte vi andra. Så det är värt det.

När jag kom hem var farbror där. Jag antog att det var dags att låna pengar. Vi hade haft väldigt lite en tid. Farbror vinkade in mig och tittade på pappa. Sedan bad han mig följa med. Jag blev förvånad men samtidigt stolt. Skulle jag få följa med farbror? Mycket riktigt tog han min hand och vi gick tillsammans. Jag hoppades att alla barnen på gatan skulle få se oss. De kanske skulle tro att jag skulle få glass. Jag tänkte själv att jag kanske skulle få glass. Men vi gick ut bakvägen, så ingen såg oss. Vi gick en liten bit och kom till farbrors internetkafé. När vi också här gick in bakvägen blev jag nervös. Varför gick vi inte in vanliga vägen?

Bakom internetkafét fanns ett kontor som jag aldrig hade sett. Det var tomt och farbror berättade vänligt att det var här han satt och arbetade om dagarna. Han brukade sällan prata med oss barn och hans vänliga röst gjorde mig mer nervös. Efter en liten stund gick vi in i ett angränsande rum och jag trodde knappt mina ögon. Jag hade aldrig sett så många leksaker på en gång. Nallar, dockor, skallror, bollar, klossar. Allt fanns. Men jag kunde inte slita ögonen från den mjuka hästen med ett horn i pannan. Alldeles vit. Farbror sa att jag fick leka med den. Jag vågade knappt röra den. Den var så ren och fin. Jag blev tillsagd att ta med hästen och sätta mig på madrassen som låg på golvet. Han satte på en kamera som stod uppställd, men jag vågade inte fråga varför. Han lade fram en rosa, fin spetsklänning och en hårborste och hårband. Han sa åt mig att byta om. Först hörde jag inte. Jag var så upptagen av den uppstoppade hästen. Då tog han den ifrån mig och ställde den på ett skåp bakom kameran och sa att jag skulle få den om jag gjorde som han sa. Jag bytte snabbt om, borstade håret och satte upp det i en tofs. Jag såg att han inte var nöjd och kände mig mer nervös. Han satte på musik och bad mig dansa framför kameran. Försökte visa hur jag skulle göra. Till slut gav han upp och bad mig istället ta av mig kläderna. Långsamt medan jag först strök med händerna över tyget och sedan över min kropp, sa han. Jag ville verkligen göra rätt. Jag ville så gärna ha hästen. När jag tagit på och av kläderna flera gånger ville han att jag skulle krypa runt på madrassen och le mot kameran och ligga i olika ställningar. Hela tiden ville han att jag skulle le, men det var svårt. Det kändes konstigt. Till slut stängde han av kameran och gav mig några sedlar som jag skulle ta hem till mamma och pappa. Jag tittade upp på hästen. ”Om du gör bättre ifrån dig nästa gång kanske du får den”.

Jag fick aldrig leksakshästen. Och en gång, fastän jag inte fick, så berättade jag för min lärare vad som hänt. Hon sa att jag aldrig mer skulle gå med på att klä av mig framför kameran. Men hon förstod inte. Hur skulle jag kunna säga nej? Det hon berättade sedan, gjorde mig mycket olycklig. Att filmen av mig användes för andra män att titta på. På samma sätt som bara vuxna får titta på varandr. Jag tyckte det lät otäckt och äckligt. Jag vill aldrig mer ta av mig kläderna framför farbror.

TILLSAMMANS KAN VI FÖRÄNDRA. STÖD OSS I KAMPEN MOT BARNSEXHANDEL. SMS:A PÅSKGÅVA TILL 72 980 SÅ BIDRAR DU MED 50KR/MÅN. TACK.

Fler sätt att stödja ECPAT hittar du här.


Om berättelsen

Under ett två år arbetade författaren Natalie Gerami för ECPAT i ett utlandsprojekt. I sitt arbete mötte hon barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Detta är en skildring av ett vittnesmål hon fick ta del av i mötet med ett av barnen.

ECPAT Sverige arbetar mot den globala barnsexhandeln, genom förebyggande arbete slår vi mot den efterfrågan och lönsamhet som driver handeln med barn framåt. ECPATs arbete är fokuserat på brott som begås i Sverige, av svenskar utomlands eller via nätet. Med ditt bidrag stödjer du ECPATs långsiktiga arbete för barnets rätt att skyddas mot kommersiell sexuell exploatering. Du kan läsa mer om dokumenterade sexuella övergrepp och barnsexhandel online här.

#NATALIE GERAMI #PÅSK #BARNSEXHANDEL ONLINE #DOKUMENTERADE SEXUELLA ÖVERGREPP #BARNPORNOGRAFI #PÅSKGÅVA
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Dokumenterade sexuella övergrepp mot barn

HENNES ÖGON FYLLS AV TÅRAR NÄR HAN TAR AV SIG SINA KORTA BYXOR OCH KALSONGER


TW: Sexuellt våld

Hon vaknar av att dörren försiktigt går upp. Hon blir klarvaken när hon ser mannen som kommer in i rummet. Hon har aldrig sett någon som honom förut. Hans hud är ljus som hos en gris. Håret är vitt som komjölk. Som håret på gubbarna hemma i byn. Men han ser inte gammal ut. Snarare ung. Hon blir rädd. Drömmer hon? När han börjar tala inser hon att hon inte drömmer, men hon förstår inte ett ord av vad han säger. Det låter konstigt, men hans röst är vänlig.

Hon kommer på att hon knappt har några kläder och försöker i ett ryck krypa under lakanet. Hans ögon spärras upp och han påminner ännu mer om en gris. Han sätter sig snabbt på sängkanten och börjar smeka hennes axel, som för att lugna henne. Hon drar sig undan och hans hand hårdnar lite medan han fortsätter att prata sitt konstiga språk. Han drar henne lite närmare sig och skräckslagen som hon är vågar hon inte göra motstånd. Han har ögon blå som himlen och hon undrar ett ögonblick om han är en Gud? Har han kommit för att belöna henne? Eller straffa henne för att hon rymt från sin familj? Men hans händer känns varma som på en människa när de rör sig från hennes axlar ner över kroppen. Hon kvider till lite grann och då höjer han ett finger och hans röst låter lite hotfull. Sedan blir den mjuk igen.

Han reser sig klumpigt och börjar klä av sig. Hon tittar upp på honom med skräck målad i ansiktet. Han hyssjar lugnande medan han tar av sig den kortärmade, rutiga skjortan och visar en blekvit mage med några få vita fjun på vardera bröstvårtan. Hennes ögon fylls av tårar när han tar av sig sina korta byxor och kalsonger. Han sätter sig snabbt intill henne och sluter henne i sina armar medan han vaggar henne fram och tillbaka och vyssjar henne. Hon är helt paralyserad. Hon lyckas inte ta in vad det är som händer. Hon måste drömma.

Hon försöker sprattla sig loss men då hårdnar hans grepp genast och rösten mörknar hotfullt. Så fort hon blir stilla mjuknar den igen och han fortsätter att tala mjukt och stryka med händerna över henne. Hon kommer att tänka på att det är så man lockar en get som ska föras till slakt. Talar lugnande och stryker pälsen för att den ska vara stilla, men tar i med hårdhandskarna om den börjar bråka. Allt för att få den till en enda plats. Platsen där kniven ska sättas i strupen på den. Det är så det måste vara, tänker hon. Jag ska dö.

Hon börjar gråta stilla. Hans röst mjuknar ännu mer. Han trycker sin mun mot hennes och hans sträva, svullna tunga fyller hennes lilla mun så hon knappt får luft. Det smakar äckligt och hon jämrar sig och försöker lamt komma undan. Men han bara fortsätter. Tvingar sig på henne. Hans skäggstubb river henne och hon ryser illa när han gör så att det svider. Hon känner det som om han håller på att suga ur henne livet. Och plötsligt hoppas hon att det är det han gör. Hon gråter hejdlöst och försöker få bort hans kropp men det är som om han inte ens märker hennes desperata försök. Hon drar efter andan. Ger upp. Sedan ligger hon och stirrar upp i taket, alldeles tom på tankar. Tills även han blir stilla.

Hon märker inte när han börjar prata igen eller när han lägger handen på henne. Hon märker inte genom den brännande smärtan när han kontrollerar henne och hans fingrar blir röda. Hon märker inte när det knackar på dörren och han börjar klä på sig. Eller när han trycker en sedel i handen på henne och sedan lämnar rummet. Inte heller märker hon när någon annan kommer in och tar sedeln ifrån henne och ställer en tallrik med varm mat på nattduksbordet. Hon ligger bara där.


TILLSAMMANS KAN VI FÖRÄNDRA. STÖD KAMPEN MOT BARNSEXHANDEL. SMS:A PÅSKGÅVA TILL 72 980 SÅ BIDRAR DU MED 50KR/MÅN. TACK.

Fler sätt att stödja ECPAT hittar du här.


Om berättelsen

Under ett två år arbetade författaren Natalie Gerami för ECPAT i ett utlandsprojekt. I sitt arbete mötte hon barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Detta är en skildring av ett vittnesmål hon fick ta del av i mötet med ett av barnen.

ECPAT Sverige arbetar mot den globala barnsexhandeln, genom förebyggande arbete slår vi mot den efterfrågan och lönsamhet som driver handeln med barn framåt. ECPATs arbete är fokuserat på brott som begås i Sverige, av svenskar utomlands eller via nätet. Med ditt bidrag stödjer du ECPATs långsiktiga arbete för barnets rätt att skyddas mot kommersiell sexuell exploatering. Du kan läsa mer om resande förövare här.

#NATALIE GERAMI #RESANDE FÖRÖVARE #BARNSEXTURISM #PÅSK #PÅSKGÅVA
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism

Tilläggsprotokollen om sexuell exploatering av barn måste få tydlig status när barnkonventionen blir lag


ECPAT på barnrättsdialog med Åsa Regnér om utredningen

Idag presenteras och överlämnas Barnrättighetsutredningen (Dir. 2013:35) till barnminister Åsa Regnér. Utredningens uppdrag är att presentera förslag på hur barnkonventionen ska inkorporeras i svensk lag. Den presenteras i en tid då stark kritik har riktats från både jurister och många organisationer kring förslaget till den nya utlänningslagen. Barnombudsmannen kallar förslaget barnfientligt, och ECPAT har tidigare tagit ställning för att varje barn som tvingas på flykt ska garanteras ett liv fritt från krig och exploatering. Sveriges skyldigheter att följa barnkonventionen gäller särskilt i situationer likt den vi befinner oss i just nu. Vi välkomnar därför att utredningen kommer nu, så att vi kan stärka barnets rättigheter framöver.

Tilläggsprotokollen om sexuell exploatering av barn måste få tydlig status

ECPAT menar att barnkonventionen ska inkorporeras i sin helhet inklusive de två tilläggsprotokollen som handlar om barn i väpnade konflikter och om åtgärder mot handel med barn, sk. barnpornografi och barnprostitution. Tyvärr har utredningen inte tittat närmre på inkorporeringen av dessa. Tilläggsprotokollen har dock kommit till för att förtydliga några av bestämmelserna barnkonventionen och för att införa mera långtgående rättigheter än vad som var möjligt då själva konventionen upprättades. Därför menar vi att det är otroligt viktigt att de även får en tydlig status och genomslag i svensk lag nu när Sverige tar steget och inkorporerar barnkonventionen.

Utredaren har fokuserat på hur en bäst går tillväga för att inkorporeringen ska uppnå sitt syfte - att stärka barnets rättigheter. Utredningen ser utbildning av relevanta yrkesgrupper och förtroendevalda som en viktig del i detta, något vi välkomnar. Sverige har upprepade gånger kritiserats av FNs barnrättskommitté på grund av bristen av utbildning om barnets rättigheter för de som i sitt arbete möter barn, nu senast i februari 2015. För att varje barn som utsatts för sexuella övergrepp ska kunna garanteras en trygg rättsprocess menar vi att det krävs grundläggande kunskap om barnets rättigheter, barnsexhandel och offer- och förövarpsykologi för alla som arbetar med eller för barn.

Vad menas med inkorporering?

Inkorporering eller inkorporation innebär att hela konventionen i fråga tas in i den nationella lagstiftningen.

ECPAT kommer att fortsätta rapportera om barnrättighetsutredningen och inkorporeringen av barnkonventionen.

#BARNKONVENTIONEN #KONVENTIONEN OM BARNETS RÄTTIGHETER #ÅSA REGNÉR #BARNRÄTTSUTREDNINGEN #BARNRÄTTIGHETSUTREDNINGEN
0
Kategorier: Barnkonventionen

Våldtäktsmisstänkt tränare måste stängas av


Foto: Eugene Hoshiko/TT

I förra veckan berättade vi om Ekots granskning av Hudikmappen, där en man som nu dömts för sexualbrott mot barn tidigare utredde samma typ av brott i sin roll som åklagare. Mannens chef menade att de brott han begått på fritiden inte nödvändigtvis påverkade hans yrkesroll, något vi starkt vände oss mot. Nu har det hänt igen. En kampsportstränare står åtalad för att ha våldtagit en 11-årig elev, och trots att föreningens ordförande vet om det misstänkta brottet så har tränaren fått arbeta kvar.

Mannen är den 11-åriga flickans kampsportstränare och han ska ha begått övergreppet förra sommaren när han besökte flickan i hemmet. Trots de grova brottsmisstankarna menar idrottsföreningens ordförande att mannen är oskyldig tills dess att motsatsen är bevisad och att våldtäkten av flickan inte har något ”med verksamheten att göra” eftersom det är en ”incident som påstås ha hänt mellan två personer i ett privat hem”.

Detta är oacceptabelt. Det är idrottsföreningens skyldighet att se till så att varje barn som tränar på klubben ska vara tryggt. Enligt Riksidrottsförbundets rekommendationer ska en tränare som åtalats för sexualbrott mot barn stängas av tills dess att rättsprocessen är över, vilket alltså inte skett i detta fall.

Detta är ett av många exempel där sexuella övergrepp mot barn inte tas på allvar och erkänns av vuxenvärlden. För bara några dagar sedan uppmärksammade Ekot en chefsåklagare som gjorde skillnad på vad en sexualbrottsdömd åklagare gjorde ”på fritiden” och i arbetet. I december fick polisen stark kritik efter att ha sopat misstankarna om att en polischef begått barnpornografibrott under mattan.

Vi säger det igen: ett sexualbrott mot ett barn är ett mycket grovt brott och de är inte mindre allvarliga för att de begås ”på fritiden”. Att skydda barnet mot sexuella övergrepp är en skyldighet. Därför är det helt oacceptabelt att erfarenheter inte samlas och att åtgärder inte uppdateras och implementeras systematiskt. Det är vår skyldighet att sätta barnets bästa i första rummet och det gör vi inte så länge en våldtäktmisstänkt man fortsätter att träna elever i idrott.


VILL DU STÖDJA ECPATS KAMP MOT BARNSEXHANDEL?

SMS:A ECPATSTART50 TILL 72 980 FÖR ATT BIDRA MED 50KR/MÅN. TACK.

.

#VÅLDTÄKT MOT BARN #IDROTT #HUDIKMAPPEN #TRÄNARE
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Våldtäkt mot barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.