Blogg

​Norden samlas i kampen mot barnsexhandel

Sara blev kontaktad och utnyttjad av en man som tvingade henne att utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. Fallet ger inblick i verkligheten kring barnsexhandel på nätet genom att beskriva hur Sara tvingades våldta sig själv framför kameran.

Sexuell exploatering av barn tar sig nya uttryck i takt med att ny teknologi möjliggör nya sätt för förövare att komma i kontakt med offer och med varandra. Idag kan ett enda fall bestå av miljoner bilder som skildrar sexuella övergrepp på barn. Varje enskild bild är bevismaterial och måste granskas för att barn och förövare ska kunna identifieras.

Nordiska länder kan bli ledande i kampen mot barnsexhandel

De nordiska länderna ligger i framkant när det gäller teknisk utveckling och vi har därmed möjlighet att bli ledande i kampen mot sexuell exploatering av barn på nätet, om vi samarbetar mellan länder och branscher. Detta var utgångspunkten för forumet som ECPAT Sverige arrangerade med stöd av regeringen i Stockholm 16-17 november.

Saras ord lästes upp på Nordiskt Forum inför nordiska ministrar, IT/telekom-företag, poliser, rättsväsende, forskare och representanter från civilsamhället som samlats för att tillsammans ta krafttag mot barnsexhandel på nätet.

Nordiskt forum fylldes av politiker och experter

Under två fullspäckade dagar deltog bland andra justitieminister Morgan Johansson, barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, internationellt erkända experter på barnets rättigheter och internet som John Carr från ECPAT International och Susie Hargreaves från Internet Watch Foundation, Susan Bissell från det Globala Partnerskapet mot Våld mot Barn, framstående utredare från nordisk polis, Europol, de stora telekomföretagen Telia Company, Tele 2, Tre och Telenor, samt en rad barnrättsorganisationer och akademiker från Norden.


Före detta FN-anställde Anders Kompass var en av talarna. Kompass blev känd då han stängdes av från sin tjänst på FN när han uppmärksammade FN-soldaters sexuella utnyttjande av barn i Centralafrikanska republiken. Idag har han fått upprättelse och är hyllad för sin viktiga roll som visselblåsare. Kompass talade inför deltagarna om allas ansvar att stå upp för barns rättigheter och agera för att motverka sexuellt utnyttjande av barn.

Detta är också idén bakom #ECPATchallenge. ECPAT utmanar alla, i privat eller offentlig sektor, att göra sitt i kampen mot barnsexhandel på nätet.

Justitieminister Morgan Johansson antog ECPATs utmaning:

Jag antar #Ecpatchallenge. Både på ett personligt plan, i valet av företagstjänster; och professionellt, när det gäller regeringens arbete. Jag kommer att se till att vi har rutiner för att hantera upptäckt av barnpornografiskt material, eller att någon på arbetsplatsen tittar på det. #ECPATchallenge tydliggör problemet och får folk att tänka på vad de kan göra privat eller i arbetet. Jag uppmanar alla att anta utmaningen!

Morgan Johanssons och alla andra deltagares åtaganden ger oss kraft i arbetet mot barnsexhandel. Nu följer vi upp och planerar arbetet med de nya nätverk som bildades på forumet. Vi kommer att hålla ansvariga ministrar till svars och vi ska göra allt vi kan för att stötta alla deltagare i deras fortsatta arbete mot barnsexhandel! Har du antagit #ECPATchallenge än?

#NORDISKT FORUM #ECPAT CHALLENGE #ECPATCHALLENGE #ANDERS KOMPASS #ÅSA REGNÉR #MORGAN JOHANSSON
0
Kategorier: Nordiskt Forum

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.