Blogg

Olympiska spelen ökar risken för barnsexhandel – anmäl alltid misstankar

En av årets största folkfester inom idrott är snart här. Mellan 5 och 21 augusti pågår Olympiska Sommarspelen i Rio de Janeiro, Brasilien. Men med ett stort sportevenemang kommer en ökad risk att barn utsätts för kommersiell sexuell exploatering.

ECPAT uppmärksammade risken för kommersiell sexuell exploatering av barn i samband med resande och turism till stora sportevenemang redan inför VM i Brasilien 2014. Det är ditt ansvar att alltid anmäla om du misstänker att ett barn exploateras sexuellt.Global studie om resande förövare

ECPAT International initierade den nyligen släppta studien Global study on Sexual Exploitation of Children in Travel and Tourism. Det är första gången som ett globalt forskningsinitiativ granskar nya trender samt utforskar möjliga lösningar inom området. Studien lyfter fram information som kan bidra till en stabil plattform för åtgärder från beslutsfattare, för dem som operativt arbetar för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn i rese- och turismbranschen samt för allmänheten. Genom ökad kunskap kan vi agera bättre mot det sexuella utnyttjandet av barn inom resor och turism, bland annat genom att sporra den politiska viljan och för att bättre kunna mobilisera samordnande i olika former.

Studien visar att antalet barn som blir utsatta för sexuell exploatering i samband med resande och turism har ökat dramatiskt i takt med att resandet har mer än fördubblats under de senaste 20 åren. Av de många turister som besöker OS i Brasilien i sommar finns därför en påtaglig risk för en ökad efterfrågan. Det finns personer som reser med ett tydligt syfte att utnyttja barn, däremot är det inte alltid planerat i förväg. När det egna samhällets moraliska krav upplevs som avlägsna på turistorten och tillfälle plötsligt ges, så kan skillnaden på om en person är 16 eller 19 år inte tyckas lika viktig.


Bildkälla: globalstudysectt.org

Ta ditt ansvar – anmäl!

Du har ett ansvar att anmäla misstänkta övergrepp på barn i samband med resande. Att inse att brottsligheten existerar överallt är ett första steg för att kunna förändra. Studien beskriver hur inget land är immunt. Brottet existerar överallt, i hela världen. Ytterligare resultat av rapporten visar också att det inte finns ett typiskt offer, även om det finns faktorer så som socioekonomisk utsatthet som kan bidra till en ökad sårbarhet. Eftersom risken att förövare blir upptäckta är låg, fortsätter barn att exploateras sexuellt.

Oavsett om du besöker OS i Rio, åker på semester i Europa eller befinner dig på en svensk ort – ANMÄL ALLTID MISSTÄNKT BARNSEXHANDEL. Du kan anmäla direkt till polisen eller till ECPAT Hotline . Ditt tips kan vara pusselbiten som saknas för att en övergreppssituation ska kunna stoppas.

Tidigare inlägg av ECPAT om den ökade risken vid stora sportevenemang:

>> Fotbolls-VM ökar risken för handel med barn <<

>> #DONTLOOKAWAY - anmäl alltid misstänkt barnsexhandel <<

#BARNSEXHANDEL #BARNSEXTURISM #ECPATHOTLINE #RESANDE FÖRÖVARE
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism ECPAT Hotline

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.