Blogg

Anna såld – en berättelse om sexuella övergrepp, koppleri och våld

Allt börjar en söndag i juli. Anna är 13 år och driver runt med en äldre kompis. Hon är sedan tidigare omhändertagen av socialtjänsten och har problem med självskadebeteende. Hon och hennes kompis har ont om pengar och Annas kompis börjar sälja Anna till vuxna män.

I Barnaministeriets dokumentär får vi ta del av Annas berättelse om sexuella övergrepp, våld och koppleri. Om att som barn bli utsatt för övergrepp och inte förstå att det som händer är fel, eller varför åklagaren senare väljer att lägga ner åtalet. Om att bli sviken av rättsväsendet.

>> Lyssna på Barnaministeriet dokumentär - Anna såld. <<

Tillbaka till den där söndagen i juli. En man vill träffa Anna och Annas kompis, han kommer med bil och de hoppar in. Väl på väg får Anna veta att någon måste betala för skjutsen. Det blir Anna som tvingas betala för resan med sin kropp. Därefter fortsätter övergreppen och Annas kompis säljer henne gång på gång till vuxna som begår sexuella övergrepp mot henne.

Anna går i 6:an, hon gillar djur och har tio syskon.

Anna och hennes kompis befinner sig i en lägenhet tillsammans med en 58-årig man. Kompisen vill sälja Anna till mannen, men det uppstår bråk. Mannen vill inte betala och kompisen ringer polisen som kommer till platsen. En härva av koppleri och övergrepp börjar utredas och den 58-årige mannen häktas. Han erkänner i förhör att han brukar köpa sex och att han befunnit sig i samma rum som Anna, och dessutom rört vid hennes underliv. Men förundersökningen leder inte till åtal utan läggs ned. Mannen säger bland annat att han trodde att Anna var 16 år.

Det är förövaren som ska bära ansvaret – inte barnet

I dokumentären försöker journalisten följa upp varför åtalet mot 58-åringen lades ner. Något svar får vi aldrig och ECPAT har heller inte tagit del av förundersökningen. Men för att en person ska kunna dömas för köp av sexuell handling av barn ska gärningspersonen ha vetat eller haft skälig anledning att förstå att barnet var under 18 år.

Det ska alltså räcka med att gärningspersonen borde ha förstått att det kunde ha varit ett barn. Det ska helt enkelt inte vara möjligt att skylla på att hen inte förstod att det var ett så ungt barn. Trots detta undgår många förövare fortfarande att dömas för köp av sexuell handling av barn genom att hävda att de inte visste hur gammalt barnet var, vilket är fullkomligt oacceptabelt.

Anna hade aldrig berättat för någon om övergreppen. Första gången hon gjorde det så var det för polisen, men ingen berättade för henne att det hon utsatts för var fel.

”Jag tycker det är för jävligt, eftersom det ju är fler tjejer som blivit utsatta för det, och… så jag fattade ju inte varför de inte tror på det…”

Detta är ett stort svek från rättsväsendet. Varje barn har rätt att bli informerade om beslut som rör barnet, ingen vuxen ska lämna ett barn att tro att övergrepp är okej.

#KÖP AV SEXUELL HANDLING AV BARN #ÅLDERSREKVISIT #ÅLDERSREKVISITET #SÄLJA SEX #ANNA SÅLD #KOPPLERI
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.