Blogg

EN BLOGG OM SEXUELL EXPLOATERING AV BARN

av ECPAT Sverige

Arkiv

Ur tysta rop - att vilja fly


Foto: ECPAT Sverige

»Du får sova där. Det är sämsta platsen. Blir alldeles blött när det regnar. Men man får flytta uppåt när det kommer nya flickor och gamla försvinner.«

Sedan lägger hon sig själv en bit bort. Fareeda kryper ihop på marken. Hon tittar på flickan. Hade velat sova lite närmare henne. Bara så att det inte känts så ensamt. Sedan somnar hon.

Flickan sover länge. Fareeda ligger och tittar på hennes ryggtavla. Vill inte missa henne om hon vaknar och stiger upp. Hon är inte säker på att de andra flickorna kommer att låta henne vara, men ingen tycks bry sig om henne. När flickan vaknar är det redan eftermiddag och hon tar med sig Fareeda och köper mat till henne. De pratar inte mycket. Fareeda vågar inte fråga vad hon heter. Hon verkar så självsäker och världsvan. Fareeda är rädd att verka barnslig eller bortkommen. Kanske kommer flickan att vilja skicka bort henne då.

När det skymmer säger flickan att det är dags att gå tillbaka till gatan framför stationen. Hon presenterar henne för de andra och säger att hon själv heter Anna. Fareeda säger sitt namn samtidigt som hon tittar ner och skrapar med foten. Livrädd att de andra ska skicka bort henne. Till hennes lättnad verkar det inte alls vara så. När de förstår att hon inte vet vad det handlar om, börjar de istället förklara för henne vad hon ska göra.

»Alltså när det kommer en bil så gör du såhär och såhär och försöker se så snäll, villig och söt ut som möjligt.«

Precis som hon sett kvällen innan, så demonstrerar flickorna nu hur hon ska vicka på höfterna och pluta med munnen.

»När en bil stannar, så pratar du med gubben och ler och om han vill ha dig så hoppar du in i bilen och åker med honom. Sedan ligger du med honom och gör som han vill och då betalar han efteråt och du kan köpa mat och kläder. Enkelt.«

Flickorna pratar om det som ingenting. Ingen av dem visar tillstymmelse till blyghet eller att de är obekväma med att tala om detta förbjudna. Fareeda får anstränga sig för att dölja hur förfärad hon blir. Ligga med. Det var väl det pojkarna hade gjort med henne och de andra flickorna i det där huset? Hon minns med skrämmande klarhet smärtan och blodet. Hon vill springa därifrån. Fly. Men flickorna står runt henne i en cirkel och även om hon skulle försöka, så skulle hon inte lyckas om de ville stoppa henne. Det snurrar runt i huvudet. Hon vill lägga sig ner, men står istället bara kvar och tittar med stora ögon. De andra flickorna klappar henne uppmuntrande på ryggen och säger att det kommer gå bra. Fareeda hör dem knappt. Det drar ihop sig i mellangärdet.TRIGGERUPPMANINGEN OCH BOKEN TYSTA ROP

Natalie Gerami arbetade i två år för ECPAT och WCP med att utbilda barn, lärare och andra organisationer om barnsexhandel runt om i världen. Hon träffade då hundratals barn och fick ta del av många historier om övergrepp, människohandel och sexuell exploatering. Fyra av dessa historier skildrar hon i boken Tysta Rop, som ges ut av Ordfront förlag i samarbete med ECPAT Sverige.

I vårt initiativ Triggeruppmaningen uppmanar vi alla att sprida kunskap. Du kan dessutom skriva under vår namnlista för varje barns rätt till rättssäkerhet och stödja obligatorisk utbildning för Sveriges juriststudenter om barnets rättigheter och barnsexhandel. Genom utbildning kan vi se till att framtidens jurister har de verktyg som behövs för att förstå varje barns berättelse i en rättsprocess.

>> SKRIV UNDER TRIGGERUPPMANINGEN HÄR <<

#FAREEDA #TYSTA ROP #NATALIE GERAMI #TRIGGERUPPMANINGEN #BOK
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism Kampanjer Triggeruppmaningen

Det enskilda barnet drabbas när utbildning saknas

Trots att FN i ett årtionde har uppmanat Sverige att införa utbildning om barnets rättigheter för de som i sitt arbete möter barn, saknas den. Vi menar att bristen på utbildning gör att barnets rättssäkerhet och tilltro till det svenska rättsväsendet blir lidande. ECPAT har därför startat en namninsamling där vi kräver att politikerna tar sitt ansvar och skapar förändring. Vi måste orka se barnsexhandelns existens och tillgodose varje barns rättigheter.

>> Skriv under vårt upprop. <<

Varje barn har enligt FNs barnkonvention rätt till ett utökat rättsligt skydd. Sverige har skrivit under konventionen och är därmed skyldiga att garantera varje barn som bor eller befinner sig i här de rättigheterna. För att kunna implementera dem i svensk juridik krävs det förståelse för skillnaden mellan barnperspektiv och barnrättsperspektiv och vad konsekvenserna blir när det saknas.

FNs rekommendationer

Sedan 10 år tillbaka har FNs barnrättskommitté rekommenderat Sverige att införa systematisk utbildning om barnets rättigheter. Rekommendationerna har riktats till alla som i sitt yrke möter barn, specifikt jurister. Sverige har än så länge bara påbörjat utbildningsinsatser på lärarutbildningarna, många yrkesutbildningar kvarstår. Yrkesgrupper som varje dag möter barn som exploaterats, men som inte får de verktyg de behöver.

Konsekvenserna drabbar det enskilda barnet

Anmälningar av brott som utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott har fördubblats sedan 2012. Som följd av detta kommer vi också se en ökning av domslut och med dem fler jurister som möter sexuellt exploaterade barn i sitt arbete.

Trots Sveriges skyldighet att erkänna, tillge och utöva varje barns rättigheter vittnar alltför många av de domar vi ser redan idag om bristande barnrättsperspektiv och okunskap när barnets rättigheter ska tillämpas. Så sent som januari i år påmindes Sverige ännu en gång av FN att åtgärda bristerna snarast.


Ett exempel på vad ett bristande barnrättsperspektiv kan innebära finns i det uppmärksammade Hässleholmsfallet. Där regisserade en svensk man övergrepp på barn på Filippinerna via webbkamera. Det sågs då som en förmildrande omständighet att det var barnens trygghetspersoner som fysiskt begått övergreppen. I själva verket var det kanske tvärt om: ett ännu större trauma för barnet när de personer som barnet ska lita på och känna sig tryggt med utsätter dem för det allra värsta.

I Hässleholmsdomen står det:

”Kvinnorna har alltså kunnat ta hänsyn till barnen på ett annat sätt än en gärningsman vars handlande styrs av en önskan att få sexuell tillfredsställelse”.

Sverige har ett ansvar gentemot de barn som exploateras sexuellt

I en trygg och rättssäker process för ett barn får hen komma till tals och åklagare, målsägandebiträde, försvarare och domare har kunskap om hur ett barn reagerar efter att ha utsatts för sexuell exploatering, hur förövare kan manipulera och hota barn på några få sekunder. För att garantera att varje barn möts av detta krävs grundläggande och sammanhängande utbildning om barnets rättigheter, barnrättsperspektivet och barnsexhandel under de tre första obligatoriska åren på Sveriges alla juristprogram. Idag erbjuds blivande jurister ett axplock av denna kunskap utspridd i befintliga kurser. ECPAT kritiserar inte den kunskap som idag erbjuds inom utbildningen, men den är inte tillräcklig.

För varje barn som tappar tron på rättsväsendet har Sverige ett ansvar. För varje barn som tolkas ur en vuxens perspektiv har Sverige ett ansvar. Skriv under vårt upprop för obligatorisk barnrätt på juristutbildningarna på Triggeruppmaningen.se.

#BARNPERSPEKTIV #BARNRÄTTSPERSPEKTIV #TRIGGERUPPMANINGEN #UTBILDNING #JURISTUTBILDNING
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Barnkonventionen FNs kritik Kampanjer Triggeruppmaningen

Ur Tysta rop - när Laxmi tas till bordellen


Foto: ECPAT Sverige

Det rasslar till på insidan när en nyckel vrids om, ett lås går upp, en hasp dras åt sidan och dörren öppnas. Laxmi visas in i rummet som är litet och rödmålat med färg som är så gammal att den hänger i flagor på vissa ställen. En lampa står på en bardisk och glödlampan inuti är även den röd, vilket ger ett trolskt skimmer åt det redan röda rummet. Bakom disken står en man med glasögon och tittar ner i några papper. Det är en kraftig kvinna som har öppnat dörren åt dem. Mannen bakom disken låter dem vänta några sekunder och Laxmi märker att Pradesh blir nervös. Greppet om hennes arm hårdnar och hon ser käkmuskeln i hans ansikte spänna sig. Så lägger mannen ihop sina papper och tittar upp.

»Pradesh. Få se vad du har med dig den här gången.«

Han kommer runt baren och skjuter upp sina glasögon på den blanka näsan när han stiger alldeles intill Laxmi och iakttar henne närgånget som när man tittar på kor på marknaden. Hon reflekterar över hur liten han är. Mager och senig och nästan ett halvt huvud kortare än hon själv.

»Öppna munnen«, beordrar han. Förvånat tittar hon på Pradesh.
»Öppna«, upprepar han.

Hon vågar inte annat än att lyda och känner sig nu verkligen som en ko som beskådas inför försäljning. Hon väntar sig nästan att det ska börja köpslås. Istället säger mannen:

»Ja du, Pradesh. Du har rätt. Hon är verkligen bedårande.« Han går ett varv runt henne.
»Och du säger att hon är orörd? Är du säker?«
»Mer oerfaren ooch orörd bondflicka får du leta efter. Hon vet inte ens vad det är för något.«
»Hmm. Det är bra. Bra för första gången, men sedan får hon allt lära sig fort. Men det ska vi nog kunna lösa. Det brukar inte vara några problem.« Mannen skrockar självbelåtet och den feta kvinnan härmar hans läte.
»Tja, ta in henne i sviten direkt, så får vi göra upp sedan.«

Pradesh leder in henne i en lång korridor full med dörrar längs väggarna och en dörr rakt fram på kortsidan. Det är det rummet han föser in henne i.

»Vad gör vi här?« frågar hon förvirrat.
Pradesh svarar inte på hennes fråga utan lutar sig bara fram och viskar i hennes öra:
»Vad som hände igår natt berättar du inte för någon, förstått?«
Hon nickar förvirrat. Det hade de ju redan pratat om då. Ingen skulle få veta innan de gift sig och inte ens då.
»… gör du det så kommer de att döda dig.«

Han tar två snabba kliv ut ur rummet och stänger dörren. En regel dras för. Vad skulle det här betyda? Först står hon som handfallen, men sedan går hon fram och trycker ner handtaget trots att hon redan vet att det är låst.

Triggeruppmaningen och boken Tysta rop

Natalie Gerami arbetade i två år för ECPAT och WCP med att utbilda barn, lärare och andra organisationer om barnsexhandel runt om i världen. Hon träffade då hundratals barn och fick ta del av många historier om övergrepp, människohandel och sexuell exploatering. Fyra av dessa historier skildrar hon i boken Tysta Rop, som ges ut av Ordfront förlag i samarbete med ECPAT Sverige.

I vårt initiativ Triggeruppmaningen uppmanar vi alla att sprida kunskap. Du kan dessutom skriva under vår namnlista för varje barns rätt till rättssäkerhet och stödja obligatorisk utbildning för Sveriges juriststudenter om barnets rättigheter och barnsexhandel. Genom utbildning kan vi se till att framtidens jurister har de verktyg som behövs för att förstå varje barns berättelse i en rättsprocess.

>> Skriv under Triggeruppmaningen här <<

#LAXMI #TYSTA ROP #NATALIE GERAMI #TRIGGERUPPMANINGEN #BOK
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Kampanjer Triggeruppmaningen

FN har rekommenderat Sverige att införa obligatorisk utbildning om barnsexhandel och barnets rättigheter i tio år

Redan 2005 rekommenderade FN:s barnrättskommitté Sverige att införa systematisk utbildning om barnets rättigheter och barnsexhandel för de som arbetar med eller för barn. Sedan dess har kritiken och rekommendationerna varit återkommande, ändå finns det idag ingen sådan utbildning på Sveriges juristutbildningar. På triggeruppmaningen.se kan du skriva under vårt upprop, för varje barns rätt till ett rättssäkert samhälle.

FN:s barnrättskommitté 2005

 • 13 The Committee encourages the State party to continue its efforts to provide adequate and systematic training and/or sensitization on children's rights for children and professional groups working with and for children, in particular law enforcement officials as well as parliamentarians, judges, lawyers, health personnel, teachers, school administrators and others as required.

  44b
  The Committee recommends that the State party to strengthen measures to reduce and prevent the occurrence of sexual exploitation and trafficking, including by sensitizing professionals and the general public to the problems of sexual abuse of children and trafficking through education including media campaigns;

FN:s barnrättskommitté 2009

 • Observation:
  21. While welcoming the launch of a Swedish version of the Implementation Handbook for the Convention in January 2008 which was financed by the Government and the establishment, in March 2007, of the Swedish Academy for the Rights of the Child at Örebro University, the Committee is concerned that awareness of the Convention and its two Optional Protocols among children remains low and that not all professionals who work with and for children receive adequate training in children’s rights.
 • Rekommendation:
  22. The Committee encourages the State party to strengthen its measures to ensure that all children are aware of the Convention and its two Optional Protocols and can use such instruments to defend their rights. The Committee further recommends that the State party ensure systematic and ongoing training programmes on human rights, including children's rights, for all persons working for and with children (e.g. judges, lawyers, law enforcement officials, civil servants, local government officials, teachers, social workers, health personnel and especially children themselves).

FN:s barnrättskommitté 2011

 • Observation utifrån tilläggsprotokollet:
  18. While noting as positive the State party’s training programmes in connection with its Action Plan against Prostitution and Human Trafficking for Sexual Purposes, the Committee is concerned that knowledge on how to identify and address risk factors related to the offenses covered by the Optional Protocol, as well as on how and where to report and handle cases of such violations, including those involving foreign victims, remains low among professionals working with or for children.
 • Rekommendation utifrån tilläggsprotokollet:
  19. The Committee recommends that the State party systematically provide training programmes on the Optional Protocol for all professionals working with or for children, including specifically on identifying the risk factors relevant to the Optional Protocol and relevant follow-up procedures for addressing such violations and on instances where there is the suspicion of such offences occurring. The Committee also recommends that such training programmes include content on socio-cultural sensitivity to allow relevant professionals to effectively address cases involving foreign victims.

FN:s barnrättskommitté 2015

 • Observation:
  55c Knowledge on how to identify and address risk factors related to the offenses covered by the Optional Protocol, as well as on how and where to report and handle cases of such violations, including those involving foreign victims, remains low among professionals working with or for children;
 • Rekommendation:
  56d Ensuring systematic training on the Optional Protocol for all professionals working with and for children;
#FN #FNS BARNRÄTTSKOMMITÉ #FN:S BARNRÄTTSKOMMITTÉ #REKOMMENDATIONER #TRIGGERUPPMANINGEN
0
Kategorier: Barnkonventionen FNs kritik Kampanjer Triggeruppmaningen

Ur Tysta Rop - Samsons historia


Foto: Natalie Gerami

»Seså«, hon tar hans hand och lägger den på sitt lår, »kila iväg och köp två öl så ska vi ha roligt sedan.«

Frestelsen att ta pengarna och sticka är stor, men då kommer han inte kunna komma tillbaka och han behöver ju en mer långvarig kvinna, som Adam sagt. Hon ligger och väntar på honom. Först ber hon om växeln men han står bara och tittar på henne.

»Såja, du ska få den, men vi ska leka först.«
Han räcker henne långsamt växeln. Han har aldrig stulit något, men han är beredd att göra det idag om hon lurar honom.
»Kom nu, min lilla ovårdade vilde«, lockar hon, »pussa mig.« Hon pekar på sitt innanlår. Han tar ett djupt andetag och ger henne en snabb puss.
»Så så«, hon skrattar och leker med hans sedlar mellan fingrarna.

Han förstår och gör som hon säger med stela läppar. Är det här syndigt? tänker han. Kommer jag till helvetet om jag gör det? I samma stund kurrar hans mage ljudligt och hon drar med sedlarna över hans näsa. Han blundar. Det smakar salt och lukten är som gammal, rå fisk. Hon styr hårt och visar också när han kan sluta. Han sätter sig upp och torkar sig frenetiskt om munnen, spottar diskret i sanden och sköljer sedan med öl. Han tar till och med sand i munnen och sköljer sedan med mer öl. Vågar inte svälja av rädsla att få hennes äckel i sig. Hon ligger hela tiden kvar på rygg och flåsar. Han lutar sig fram och nappar åt sig sedlarna ur hennes hand. Det tar emot för honom, men efter att snabbt ha räknat ut att han fått ihop två dagars tiggeri på bara några timmar säger han:

»När ses vi imorgon?«

Hon skrattar till.

Stöd vår kamp för en värld fri från barnsexhandel. Swisha 100 kronor till 90 34 34 9. Tusen tack! ❤


Om Tysta rop
Natalie Gerami arbetade i två år för ECPAT och WCP med att utbilda barn, lärare och andra organisationer om barnsexhandel runt om i världen. Hon träffade då hundratals barn och fick ta del av många historier om övergrepp, människohandel och sexuell exploatering. Fyra av dessa historier skildrar hon i boken Tysta Rop, som ges ut av Ordfront förlag i samarbete med ECPAT Sverige.

#TYSTA ROP #SAMSON #BARNSEXTURISM #RESANDE FÖRÖVARE #NATALIE GERAMI
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.