Blogg

Vem tar ansvar för de försvunna barnen?

ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson i Nyhetsmorgon om barn i människohandel

Imorse gästade ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson Nyhetsmorgon med anledning av de två pojkar som i början av veckan försvann i samband med ett besök på Migrationsverket i Malmö. De är inte de enda barnen som försvinner i migrationsprocessen i Sverige idag, de senaste fem åren har 1 465 ensamkommande barn försvunnit, ingen vet var. Det vi vet är att de löper stor risk att utnyttjas i människohandel och sexuell exploatering.

Att barn försvinner i migrationsprocessen är tyvärr varken nytt eller okänt, däremot helt oacceptabelt. 2010 lyfte vi frågan i en debattartikel i DN, där vi belyste att 494 av de 660 barn som registrerades som ”försvunna” i Migrationsverkets system mellan januari och juni, fortfarande var försvunna i juli samma år. 2013 gjorde Kaliber i P1 ett reportage där de berättade att över tusen barn försvunnit spårlöst i Sverige under de senaste fem åren.

1 465 ensamkommande barn spårlöst borta

Enligt siffror Migrationsverket tagit fram till Aftonbladet har 1 465 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige de senaste fem åren, 374 barn under 2014, ingen vet var de finns och ingen tar ansvar.

Sverige granskades senast i januari i år av FN:s barnrättskommitté som återigen riktade skarp kritik mot Sveriges regering:

"Ensamkommande och asylsökande barn är särskilt utsatta för risk att utnyttjas i sexuell exploatering, och många barn försvinner varje år. De flesta av dessa fall utreds inte tillräckligt. Utred alla fall där ensamkommande barn försvinner och vidta alla nödvändiga åtgärder för att stärka deras skydd”.

Resurser måste tillsättas om vi ska förstå hur stort problemet är

Vi behöver långsiktiga strategier för att motverka denna ytterst allvarliga brottslighet. Vi måste säkerställa att myndigheter samarbetar och tar ansvar med barnets bästa i fokus. Vi behöver dessutom bättre, regelbunden och mer samordnad statistik rörande misstänkt människohandel med barn, för att vi ska förstå hur stort problemet egentligen är och för att rätt resurser ska tillsättas.

Sveriges regering måste lyssna på FN:s kritik nu. Det är helt oacceptabelt att inga resurser sätts in för att utreda dessa fall. Hade det sett likadant ut om det varit 400 svenska barn som försvann 2014? Troligtvis inte.

Anmäl till ECPAT Hotline

Misstänker du att ett barn fallit offer för människohandel eller annan form av barnsexhandel? Anmäl alltid till ECPAT Hotline, ditt tips kan vara den pusselbit polisen behöver för att kunna stoppa en pågående övergreppssituation. Du kan alltid vara helt anonym.

#FN #FÖRSVUNNA BARN #MALMÖ #MÄNNISKOHANDEL MED BARN #NYHETSMORGON #FLYKTINGBARN #MIGRATIONSPROCESSEN
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Trafficking / människohandel

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.