Blogg

Rättsväsendet är inte rustat för att hantera fall som gäller barnsexhandel

Regisserade våldtäkter Filippinerna - ECPAT

Igår inleddes rättegången i Uppsala mot en man som beställt våldtäkter på barn i Filippinerna. Mannen betalade medhjälpare på plats som utförde de sexuella övergreppen på barnen, samtidigt som han övervakade och dokumenterade övergreppen från sin dator. Mannen är också misstänkt för sexuella övergrepp på två barn i Sverige.

Detta är andra gången en svensk åtalas för att ha beställt sexuella övergrepp på barn utomlands via webbkamera. Första gången var det så kallade Hässleholmsfallet som vi skrivit om här. Hovrättsdomen i det fallet saknade helt barnrättsperspektiv, något bland annat ECPAT Sverige var strakt kritisk till.

Att förövarna kände barnen var enligt hovrätten i Häsleholmsfallet förmildrande omständigheter. I domen kan man läsa:

”Kvinnorna har alltså kunnat ta hänsyn till barnen på ett annat sätt än en gärningsman vars handlande styrs av en önskan att få sexuell tillfredsställelse”.

– En grotesk iakttagelse. ­Ordet ”hänsyn” är häpnadsväckande i sammanhanget. Hovrätten förminskar utifrån att kvinnorna begått brotten för pengar. Domen har inget barnperspektiv alls, sa vår jurist Amanda Bertilsdotter Nilsson då.

Vi kommer att följa den nu pågående rättegången och återkomma med en analys av domen. Förhoppningen är att domstolen denna gång har ett barnrättsperspektiv, dvs att utgångspunkten är barnets bästa.

Hässleholmsfallet och de många bristerna där, tillsammans med en rad andra exempel från svenska domstolar, visar tydligt att det finns en stor kunskapsbrist när det kommer till barnsexhandel. Behovet av utbildning är stort, både om barnsexhandel och offer- och förövarpsykologi hos de som arbetar med och för barn. Särskilt allvarligt är det naturligtvis när sådan kunskap saknas hos domare. Detta har också FNs Barnrättskommitté lämnat återkommande kritik mot Sverige för.

Igår intervjuades ECPAT av SVT Uppland med anledning av rättegången, där frågan om utbildning diskuteras, se inslaget här.

Mer information

Organisationen Terre des Hommes har också skrivit en rapport om regisserade sexuella övergrepp via webbkamera som finns att läsa här.

#BARNSEXHANDEL #FILIPPINERNA #ÖVERGREPP #REGISSERADE VÅLDTÄKTER #UTBILDNING
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Regisserade övergrepp Online

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.