Blogg

Skrämmande men föga förvånande granskning av Aftonbladet om grooming

Aftonbladet har gjort en stor granskning av grooming och idag kan vi se det skrämmande, men tyvärr inte förvånande resultatet. Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i syfte att begå sexuella övergrepp. Sedan juli 2009 är agerandet att ta kontakt med barn för sexuella syften straffbart enligt brottsbalken, 6:e kapitlet, 10a paragrafen.

Rapporteringen i media om nya grooming-fall avlöser varandra och vi ser att anmälningarna om brott ökar. Samtidigt är mörkertalen när det kommer till dessa brott mycket stora, vilket gör att ingen kan säga hur stort problemet egentligen är.

Grooming - Aftonbladet

Bild: Aftonbladet.se

Aftonbladets granskning bygger bland annat på två fiktiva konton på kamrat.com som tidningen startat, där två flickor uppges vara 12 respektive 14 år gamla. Under fyra veckors tid fick reportern över tusen meddelanden och då är män under 20 år bortsorterade. De som tar kontakt är ofta mycket beräknande och manipulativa och konversationerna kommer snabbt att handla om sex. Flera av personerna som tagit kontakt med Aftonbladets alibin har erbjudit pengar eller annan ersättning för sexuell posering eller sexuella handlingar från flickorna som alltså uppgett sig vara under 15 år.

Grooming ett sätt att tvinga in barn i sexhandel

Ibland talas det om grooming som ett helt nytt fenomen, vilket inte speglar hela sanningen. För tjugo år sedan tog vuxna också kontakt med barn i sexuella syften, men på andra sätt. I takt med internets framfart har användandet av nätet som verktyg ökat för att få kontakt med barn, men barnsexhandeln som sådan har alltid funnits, både i Sverige och i världen, det är tyvärr bara tillvägagångssättet som är nytt.

Groominglagstifningen

Mellan 1 juli 2009 och 31 december 2012 har 5 av 617 brott lett till åtal, vilket visar på att lagstiftningen som den ser ut idag uppenbarligen inte fungerar. En översikt av groominglagstiftningen görs just nu och den beräknas vara färdig till sommaren 2015. ECPAT menar, precis som FN, att Sverige bör skärpa straffen för sexuelbrott mot barn för att brotten ska ges högre prioritet och för att fler dömda ska erbjudas vård inom anstalt. Detta är något vi lyfte tydligt i kampanjen #sopigstraffskala i början av hösten.

Förebygga brott

Det finns en överhängande risk att övergrepp som begås via nätet också sprids vidare, vart som helst i världen. För att ta detta på största allvar och göra det vi kan för att förebygga att brotten begås bör alla som arbetar med eller för barn utbildas i dessa frågor. På så sätt kan arbetet mot barnsexhandel bli mer effektivt i skolorna, domstolarna, hos polisen och hos andra som kommer i kontakt med utsatta barn.

Tipsa ECPAT Hotline eller polis

Om du eller någon du känner blivit utsatta för brott så ska du alltid anmäla till polisen. Vill du tipsa anonymt om brott så kan du göra det till ecpathotline.se.

ECPAT gästar Brottscentralen ikväll

Ikväll kl. 19 gästar ECPATs generalsekreterare Anders L. Pettersson Aftonbladets Brottscentralen för att prata mer om grooming.

#AFTONBLADET #GROOMING #KONTAKT MED BARN I SEXUELLA SYFTEN #LAGSTIFTNING #KÖPA SEX #ONLINE
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Dokumenterade sexuella övergrepp mot barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.