Blogg

EN BLOGG OM SEXUELL EXPLOATERING AV BARN

av ECPAT Sverige

Arkiv

Vi måste utveckla det förebyggande arbetet mot grooming och sexuella övergrepp via nätet NU

Grooming
Foto: SVT

Idag väcks åtalet mot den 28-åring i Husby vi berättade om i förra veckan, som misstänks ha genomfört sk ”virtuella våldtäkter” mot 68 personer, de allra flesta barn. Enligt Rikskriminalpolisen är detta det största ärendet som gäller sexuella övergrepp på barn via nätet hittills i Sverige.

Mannen har under falskt namn kontaktat barn och unga via sociala medier, och därefter hotat och tvingat dem till att begå sexuella handlingar på sig själva medan han sett på via webcam. Övergreppen ska ha varit mycket grova.

Stärkt lagstiftning och ökad kunskap behövs

Hittills har 68 barn och unga brottsoffer identifierats, men detta är troligtvis bara toppen på ett isberg. För att förhindra att barn faller offer för dessa övergrepp måste vi arbeta bredare och mer förebyggande med dessa typer av brott. En av de saker som måste prioriteras, utöver en stärkt lagstiftning, är att barn måste få kunskap om vad som kan hända på nätet, hur en ska hantera det och framförallt när det blir ett brott.

I det här fallet har många barn inte upplevt sig som offer i situationen, utan sett sig själva som medskyldiga eftersom de känt stor skuld och skam i händelseförloppet. Barns attityder och förhållningssätt gentemot sex och övergrepp är något vi kan arbeta med både i skolan och i hemmet, där information- och kunskapsspridning är otroligt viktigt.

Enligt en undersökning ECPAT genomförde i augusti 2013 svarade 29% av barn mellan 15-20 år att en vuxen i familjen pratat med dem om grooming, medan 54% av de vuxna menade att de gjort det.

Där finner vi ett glapp på 25 procentenheter vilket är en tydlig indikation på att arbetet måste utvecklas betydligt så att informationen verkligen når fram till de som behöver den; barnen.

För ett år sedan svarade 17% av Sveriges unga att de själva hade, eller att de kände någon som blivit utsatta för grooming på nätet. Det är en hisnande siffra, och tyvärr finns det ingenting som talar för att den minskar, snarare tvärtom.

Groominglagstiftningen ses över

En översikt av groominglagstiftningen görs just nu och den beräknas vara färdig till sommaren 2015. Vi kan dock inte förlita oss på att en uppdaterad version av lagen är enda sättet att lösa problemet, vi måste starta det förebyggande arbetet mot dessa djupa kränkningar redan idag.

Läs mer på DN och SVT.

#GROOMING #HUSBY #SEXUELLA ÖVERGREPP VIA NÄTET #VIRTUELL VÅLDTÄKT
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Grooming

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.