Blogg

Största härvan av sexuella övergrepp via nätet i Sverige någonsin

Grooming på nätet
Foto: Ewa-Stina Kjellman

Den 1 oktober väcks åtal i landets hittills största härva där en vuxen ska ha tvingat barn till sexuella övergrepp via nätet. En 28-årig man kommer att åtalas efter att ha tvingat 69 barn till att utföra mycket grova sexuella handlingar, medan mannen själv tittade på via Skype.

Totalt ska mannen under lång tid ha bearbetat och begått övergrepp på 69 barn från hela Sverige, alla under 18 år, den yngsta bara 12. Barnen har under hot tvingats att begå sexuella övergrepp på sig själva medan mannen sett på, och i vissa fall har övergreppen varit mycket grova och sadistiska och flera av barnen har fått skador som följd.

För att locka till sig barnen har mannen stulit identiteter från pojkar för att flickorna skulle tro att han var i deras egen ålder. Grooming-fallen avlöser varandra idag, identiteter stjäls och unga flickor och pojkar luras in i övergreppssituationer över hela Sverige. Detta är det största fall vi hittills sett, men tillvägagångssättet är inte nytt. Däremot är det mycket oroande.

Det finns en överhängande risk att övergrepp som begås via nätet också sprids vidare, vart som helst i världen. Det är hög tid att alla som arbetar med eller för barn utbildas i dessa frågor, så att arbetet mot barnsexhandel kan bli mer effektivt i skolorna, domstolarna, hos polisen och hos andra som kommer i kontakt med utsatta barn.

Den här utbildningen borde redan finnas på plats, men att säkra den idag är bättre än imorgon. Nu behövs det faktiska åtgärder.

Vad kan jag göra?

Är du själv utsatt på nätet, eller vet du någon annan som är det? Anmäl brottet till polisen eller tipsa ecpathotline.se. Det är oerhört viktigt att berätta om det en ser, även om det bara är en misstanke. Din misstanke kan vara pusselbiten som hjälper till att lösa ett brott.

Är du utsatt och vill ha stöd?

Försök att prata med dina föräldrar. Om det inte känns bra så kan du alltid vända dig till Bris eller Tjejjouren för att få råd och stöd.

Vad kan jag som vuxen göra?

Läs på. Prata med dina barn. Barnen kommer att fortsätta använda nätet, så var lyhörd och prata med ditt barn om vad som händer på nätet. För mer råd och tips kan du bl.a. läsa polisens lathund om grooming här.

#GROOMING #VIRTUELL VÅLDTÄKT #ONLINE #NÄTET #SEXUELLA ÖVERGREPP
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Dokumenterade sexuella övergrepp mot barn

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.