Blogg

#DontLookAway - anmäl alltid misstänkt barnsexhandel

Don't Look Away - kampanj mot barnsexhandel under fotbolls-VM

Idag startar världsmästerskapet i fotboll i Brasilien. Det är 2014 och barn är fortfarande en handelsvara runt om i världen, i Brasilien under fotbolls-VM men också här i Sverige, mitt bland oss. Över 60 miljoner barn bor i Brasilien och det uppskattas att omkring en halv miljon barn idag tvingats in i sexhandeln. En halv miljon. Ta ditt ansvar och gör vad du kan för att bekämpa dessa övergrepp - anmäl alltid. Don't Look Away. 

Under de senaste månaderna har kampanjen #DontLookAway arbetat i 16 länder för att öka medvetenheten om barnsexturism, övergrepp mot barn i samband med resande, för att minska risken för sexuell exploatering av barn under fotbolls-VM. När mängden turister ökar i en stad eller ett land så finns det också en stor risk att efterfrågan ökar, och att barn blir utsatta för sexuella övergrepp som inget barn ska behöva uppleva. Brasiliens fotbollsstjärna Kaká uppmanar alla att anmäla all form av misstänkt barnsexhandel, gör det du med. Ring 100 om du befinner dig i Brasilien och ser något misstänkt, eller anmäl anonymt till www.ecpathotline.se, din iakttagelse kan vara den pusselbit som saknas.

ACCOR Hotell mot barnsexhandel

ACCOR Hotels är ett bra exempel där ett företag tagit avstånd från, och arbetar aktivt mot barnsexhandel. Under fotbolls-VM får Accors kunder till exempel fått ta del av information om barnsexturism när de bokat hotellrum, både via Accors egna sajt men också via banners på andra researrangörers sidor. Heja Accor!

FAKTA

För att bekämpa handeln med barn i samband med resande har Brasilien upprättat nya bestämmelser som gör att vem som helst som anklagas för sexuella övergrepp mot barn på brasiliansk mark, även utländska medborgare,  kan åtalas och dömas i Brasilien. Den svensk som begår övergrepp mot barn i Brasilien men undkommer åtal på plats, kan istället dömas i Sverige. I Sverige är kravet på dubbel straffbarhet dessutom borttaget för sexualbrott mot barn, vilket betyder att den som begår sexuella övergrepp mot barn i ett land där handlingen inte är olaglig, ändå kan dömas i Sverige då brottet är olagligt här.

Läs mer om hur handeln med barn ser ut i Brasilien idag här. 

ACCOR Hotels föregår med gott exempel, awareness message

#BARNSEXTURISM #DON'T LOOK AWAY #ECPAT #FOTBOLLS-VM #KAKÁ
0
Kategorier: Sexuell exploatering av barn Sexuell exploatering av barn inom resor och turism

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.