Stor risk att livestreaming ökar

När resandet upphör till följd av Coronapandemin slutar väl förövare utsätta barn för sexuell exploatering i annat land än sitt hemland? Nej, så enkelt är det inte. Istället spås livestreaming-brott, där gärningsmän betalar andra för att utsätta barn för övergrepp, öka stort.

Tillfällighetsförövarna, det vill säga personer som inte har en specifik dragning till barn utan begår ett övergrepp för att chansen ges under en resa, bedöms ha minskat stort till följd av reserestriktionerna. Även resande preferensförövarna, de som är sexuellt attraherade av barn, har blivit färre. De utsätter dock barnen för övergrepp på andra sätt.

Cathrine Hagström Hägg är kriminalinspektör och chef för den grupp vid Polisens nationella IT-brottscentrum som utreder misstänkta sexualbrott mot barn som begås av svenskar i utlandet. Det gäller både resande förövare och livestreaming, det vill säga brott där gärningsmannen hemifrån regisserar och betalar andra för att begå övergrepp på barn. Det sistnämnda är något som stadigt ökat sedan den första svenska domen kom 2012. Till följd av att många nu är isolerade i hemmet befaras det öka än mer.

– Vi har alltid ett ojämnt inflöde av ärenden så det är svårt att säga hur Covid-19 har påverkat än så länge. Vi kan anta att antalet sexuella övergrepp begångna av svenskar utomlands nästan helt har upphört i och med att möjligheten till resor försvunnit. Dock finns en hel del svenskar med ett sexuellt intresse av barn som bor permanent i tredje land. Framför allt väntas en ökning av livestreamade sexuella övergrepp nu. Dessa brott upptäcks inte på en gång utan långt senare, om någonsin, säger Cathrine Hagström Hägg.

Merparten av de ärenden som Cathrine och hennes kollegor utreder kan kopplas till Sydostasien, i första hand Filippinerna. Ärendena kommer in via nordiska sambandsmän i Bangkok, utländsk polis, frivilligorganisationer eller när ett globalt förövarnätverk infiltrerats och svenskar hittats. Det händer även att svensk polis hittar övergreppsmaterial i samband med tillslag mot en misstänkt förövare. Den främsta utmaningen är att över huvud taget få kännedom om brotten.

– Det som sker online är oerhört svårt att hitta eftersom övergreppen sker på Skype eller andra privata kanaler som inte lagrar materialet. Ibland finns skärmdumpar sparade, ibland går det att följa betalningsströmmar till den som utfört övergreppen i det aktuella landet och hitta gärningsmannen på det sättet.

En annan utmaning är att offer och bevisning finns i ett annat land. Utbredd korruption och prioritering av andra brott, som drogbekämpning, gör utredningsarbetet än svårare. Inte sällan är det en förälder eller annan anhörig som utför övergreppen som streamas. Sociala skyddsnät saknas.

– Det är en svår situation. Övergreppen upphör när föräldern grips. Samtidigt riskerar barnet att hamna i en annan utsatthet när föräldern inte längre är närvarande. Men vi kan inte lägga över hela ansvaret på de här fattiga länderna utan vi måste själva ta ansvar för våra egna medborgares agerande. Tyvärr ligger svensk lagstiftning fortfarande efter. Det är mycket vi vill men inte får göra för att hindra svenska förövare från att begå sexualbrott mot barn i andra länder, såväl på plats som online.

Säg vad du såg
I projektet Säg vad du såg samarbetar vi med Childhood, Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten (Noa), nationella samordningen mot människohandel vid Jämställdhetsmyndigheten och Friends International, Child Safe Movement. Samarbetet är ett treårigt projekt som finansieras av Postkodlotteriet och syftar till att minska och förebygga förekomsten av sexuell exploatering av barn i samband med resande och turism samt öka antalet tips till polisen gällande svenskar som förgriper sig på barn utomlands. #sägvaddusåg #postkodeffekten #ecpativärlden

Relaterade artiklar

ECPAT Sverige har sedan 2018 tagit ned 1,3 miljoner övergreppsbilder på barn

Många tror inte att det är möjligt att ta ned övergreppsbilder från nätet, men tack vare ny teknik är det ofta möjligt att både upptäcka och ta ned materialet.

Läs mer

Sexuellt utnyttjande av barn – den värsta formen av barnarbete

Årets Musikhjälpen belyser barnarbete, en kränkning av barnets rättigheter som är ständigt aktuell för ECPAT. Utnyttjande av barn inom prostitution eller sexuellt utnyttjande av barn via nätet mot betalning är tyvärr idag en självklar del av barnarbete.

Läs mer

Svenskar fortsätter utnyttja barn sexuellt utomlands

Nyligen kom ännu en dom där en man i Sverige sexuellt exploaterat barn på Filippinerna genom livestreaming, och i veckan inleddes rättegången mot en man i 75-års åldern.

Läs mer

Vi har fortsatt göra skillnad när det behövts som mest

ECPAT Sveriges partners i Kambodja och Filippinerna har drabbats hårt av pandemin. Trots det har de fortsatt sitt viktiga arbete för barn.

Läs mer