Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Marathon mot barnsexturism och trafficking

På lördag den 2 juni är det dags igen – då går startskottet för 2012 års Stockholm Marathon. Loppet är en utmaning som man kan anta av en mängd olika anledningar. En av de drygt 21 000 löparna är Rebecca Söderblom, som funderade på olika sätt att motivera sig att våga springa ”maran”. En satsning som tar så mycket energi och tid i anspråk kunde man kanske göra ”något mer” av? Sagt och gjort, efter att ha stämt av med ECPAT Sverige bestämde sig Rebecca för att sprida kunskap om barnsexturism och trafficking. Hon informerar på sin Facebooksida (som heter just ”Marathon mot barnsexturism och trafficking”) om både träningsresultat och hur man kan agera mot barnsexhandel.

Idag är det nästan 300 personer som följer Rebeccas löpträning på Facebook, och därmed också får ta del av informationen om barnsexhandel som hon publicerar där. Och Swedavia, som nyligen inlett samarbete med ECPAT, har valt att sponsra Rebecca med tröja och shorts till loppet.

Rebecca Söderblom:

Jag har sprungit i några år som vardagsmotionär, men inte tidigare vågat mig på marathonsträckan eftersom den är såpass fysiskt och psykiskt krävande. Vänner och bekanta som sprungit betonar vikten av ordentliga förberedelser. Utomlands är välgörenhetslopp rätt vanliga, och jag fastnade för idén att springa för ett gott ändamål som en del av den mentala förberedelsen, att sätta in min träning och loppet i ett större sammanhang som kunde komma flera till del än bara mig själv.

Det kanske inte verkar vara så mycket för världen att blogga, men det är i alla fall ett litet bidrag till att sprida kunskap både om barnsexhandeln och om dem som arbetar för att stoppa den. Jag har fått uppmuntran från vänner och okända, allt från sportintresserade till soffpotatisar, som läst mina inlägg. Det är jätteroligt! Några har också skrivit att de satt in pengar till ECPAT, och så har jag satt in en krona per sprungen kilometer till ECPAT under hela träningssäsongen.

ECPAT är en organisation som inte är lika känd som många andra viktiga hjälporganisationer som t ex Rädda Barnen och Amnesty, så mitt val föll på dem. Jag är stödmedlem sedan tidigare. Arbetet mot barnsexturism och trafficking behöver lyftas fram och kännedom om problemen behöver spridas. Jag har avsiktligt valt att berätta om framstegen som görs på bloggen, mer än om brotten och kriminaliteten eftersom det lätt känns så oerhört tungt. Jag tror att de goda insatserna och framgångarna är viktiga att lyfta fram för att man inte skall förtvivla alldeles inför den avgrund som sexhandeln med barn är.

Det går att göra nytta med små medel. Att välja bank, lägga till en mailsignatur, välja flygbolag, bli stödmedlem och läsa nyhetsbrev. Sådant har jag regelbundet tipsat om på bloggen och jag har själv lärt mig mycket nytt om ECPAT och arbetet mot barnsexturism på köpet.

Jag har precis anmält mig till Tjejmilen och Halvmaran också, och fortsätter alltså min blogg åtminstone till i mitten av september 2012. Och vem vet – kanske blir det en ny mara nästa år...

Nu är det bara några dagar kvar till Stockholm Marathon och ett halvårs träning skall testas. Hur känns det?

-    Jo, det är pirrigt förstås, eftersom det är första gången jag springer ett marathon och sträckan är ju verkligen lång. Men i jämförelse med det arbete som läggs ner på arbetet mot barnsexturism och trafficking så är 42 195 meter ingenting. Där finns en annan sorts ”marathonlöpare”, som står ut, inte låter sig nedslås utan oförtrutet jobbar vidare trots all smärta de möter. Det ger hopp och kraft, inte bara på lördag utan varje dag.

Följ Rebecca Söderblom på Facebook!

[gallery columns="2"]

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!