Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Unik möjlighet att underteckna det nya tilläggsprotokollet till Barnkonventionen

ECPAT har redan tidigare på bloggen skrivit om det nyligen antagna tilläggsprotokollet till FN:s Barnkonvention (OPCRC) här på bloggen. Det nya protokollet kommer att göra det möjligt för barn och deras ombud att föra fram klagomål till FN:s barnrättskommitté mot enskilda stater som inte fullt ut uppfyller kraven i Barnkonventionen och tilläggsprotokollen om handel med barn respektive barnsoldater.

Varje stat ansvarar för att det finns en instans dit barn kan vända sig när deras rättigheter har kränkts. I Sverige liksom i andra länder är det idag inte alltid helt enkelt. Det är långt ifrån självklart att nationella instanser ens existerar, är barntillgängliga eller agerar och ger upprättelse när en kränkning har skett. Den senaste kritiken från FN:s barnrättskommitté kring Sveriges implementering av tilläggsprotokollet om handel med barn visar tydligt att barns rättigheter måste få en starkare ställning i Sverige och t o m göras till svensk lag.

Imorgon, den 28 februari 2012 kl 13.00 kommer det finnas en unik möjlighet för stater att underteckna protokollet i en officiell signeringsceremoni i Genève och på så sätt visa sitt stöd för protokollet.

Flera stater har redan förklarat sig villiga att underteckna protokollet imorgon under ceremonin, bland annat Chile, Uruguay, Brasilien, Costa Rica, Slovenien, Slovakien, Tyskland, Ungern, Italien, Serbien, Portugal och Turkiet. Andra stater har sagt sig villiga att underteckna protokollet vid ett senare tillfälle, bland annat Finland, Marocko, Honduras och Peru.

Tyvärr är Sverige inte ännu med på listan över de stater som ställt sig positiva till att snart skriva under protokollet. Därför vill ECPAT Sverige uppmana regeringen att visa att man tar barns rättigheter på allvar genom att underteckna det nya protokollet så fort som möjligt. Att det sedan kommer att krävas en genomgående analys innan Sverige kan ratificera protokollet är självklart, men vi hoppas att även det arbetet kan sättas igång inom kort. Eftersom barnminister Maria Larsson i ett svar på en skriftlig fråga anger att Sverige bidragit till att ta fram utkastet till det nya protokollet är vår förhoppning att Sverige också avser att underteckna protokollet snarast!

Den senaste versionen av protokollet finner ni här.

Uppdatering:

20 stater från hela världen undertecknade igår det tredje tilläggsprotokollet på ceremonin i Genève. Det var långt fler än vad som hade sagts innan vilket var mycket glädjande. Ännu en god nyhet är att det var länder från fler regioner som skrev under. De länder som nu har undertecknat protokollet är: Slovakien, Slovenien, Costa Rica, Portugal, Serbien, Uruguay, Brasilien, Chile, Tyskland, Marocko, Montenegro, Spanien, Österrike, Belgien, Finland, Italien, Luxemburg, Maldiverna, Mali och Peru.

Det här är ett viktigt första steg, men för att protokollet ska träda i kraft krävs att 10 stater också ratificerar protokollet. Och för Sveriges del kvarstår ännu att först underteckna.

#BARNKONVENTIONEN
0
Kategorier: Barnkonventionen FNs kritik

ECPAT Sverige samarbetar med World's Children's Prize Foundation

I måndags fick ECPAT Sverige reda på årets utdelning från PostkodLotteriet, som ökar till fyra miljoner kronor. Dessutom kommer PostkodLotteriet att bekosta ett specialprojekt som World's Children's Prize Foundation och ECPAT Sverige ska genomföra. Under tre år kommer specialprojektet att få nästan 12 miljoner kronor för ett arbete som syftar till att stärka en miljon flickors rättigheter i åtta länder.

Läs mer om specialprojektet här!

#POSTKODLOTTERIET
0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!