Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Ny undersökning om svenskars kontakt med barnsexturism

I november beställde ECPAT Sverige en undersökning av hur många av den svenska vuxna allmänheten (18-74 år) som kommit i kontakt med barnsexturism, hur de i så fall agerade och deras attityder till det. Undersökningen, som genomfördes av YouGov, är en uppföljning av en näst intill identisk undersökning som ECPAT beställde i fjol.

Av de 1009 svenskar som deltog i undersökningen hade 86 procent rest utomlands de senaste fem åren. Av dessa var det åtta procent som säger sig ha stött på barnsexturism, vilket är dubbelt så många jämfört med år 2010.

Av dem som hade stött på barnsexturism svarade 62 procent att de gjorde något. Vad man gjorde fördelade sig enligt följande:

26 procent anmälde till polis, fem procent anmälde till ECPAT och resten "markerade att något var fel", t ex genom att skälla ut den misstänkta personen, berätta för resepersonal eller ”tittade intensivt så att personen blev störd”.

Hela 38 procent av de som säger sig ha sett misstänkt barnsexturism gjorde ingenting alls. På följdfrågan om varför de inte gjorde något svarade de bland annat att de var osäkra, inte visste hur man gör, att de var rädda/fega eller att det ”förekommer överallt” och ”inte [är] min ensak”.

Av de resenärer som sett tecken på barnsexturism hade 86 procent gjort det i Asien, och 13 procent i Europa.

Läs hela undersökningen via länken här nedan.

YouGov 2011-0814 Rapport Barnsexturism 2011-111128 - Ecpat

#BARNSEXTURISM #YOUGOV
0
Kategorier: Barnsexhandel Barnsexturism

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!