Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

En seger för barns rättigheter

Sedan FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) antogs 1989 har det varit den enda mänskliga rättighetskonventionen med statusrapporteringsskyldighet som saknat möjlighet till internationell klagorätt.

I december väntas dock FN:s Generalförsamling anta ett tilläggsprotokoll gällande en klagomekanism till FN:s Barnkonvention. Denna klagomekanism kan användas för att ta ett ärende till FN:s Barnrättskommitté när de inhemska möjligheterna till prövning har uttömts. Detta ökar pressen på alla de stater som undertecknat Barnkonventionen att förbättra sina nationella klagomekanismer

ECPAT Sverige har tillsammans med ett femtontal andra organisationer i Sverige arbetat i ett informellt nätverk, lett av Plan Sverige, för att detta ska bli verklighet. Läs nätverkets gemensamma pressrelease här.

#BARNKONVENTIONEN
0
Kategorier: Barnkonventionen

ECPAT talar på World Child & Youth Forum

Imorgon torsdag är det dags för årets upplaga av World Child & Youth Forum på Stockholms slott. Forumet grundades förra året på initiativ av Kungafamiljen, och syftet är att fokusera på barns rättigheter utifrån FN:s Barnkonvention. Årets tema är Barnets Bästa enligt artikel 3 i Barnkonventionen.

På World Child & Youth Forum 2011 samlas cirka 500 representanter för barn- och ungdomsorganisationer, riksdag och regering, offentlig sektor, näringsliv och det civila samhället såsom barnrättsorganisationer med flera.

ECPAT Sveriges generalsekreterare Helena Karlén kommer tillsammans med Rikskriminalpolisen samt representanter för finansbranschen, resebranschen och IT-branschen att tala om hur företag kan bidra till att motverka barnsexhandel. Totalt arrangeras tio parallella och olika seminarier under dagen.

Flera inslag under torsdagens forum handlar om samarbeten mellan ideella organisationer och näringslivet. På en pressträff under onsdagen berättade Drottning Silvia att näringslivet tar ett ökat ansvar, och nämnde som exempel att många inom resebranschen skrivit under ECPAT Sveriges Uppförandekod.

- /.../WCYF ska vara en diskussionsplattform för att sätta fokus på de här frågorna om barn och unga. Så enkelt är det. Jag hoppas det blir en konstruktiv dag, där många av de som arbetar mot samma mål får nya kontakter. Jag hoppas att gästerna får med sig en positiv och konstruktiv känsla, att vi alla kan vara med och göra skillnad, säger Drottningen.

Malin Dahlberg Markstedt, Generalsekreterare WCYF, och Drottning Silvia.

Malin Dahlberg Markstedt, Generalsekreterare WCYF, och Drottning Silvia

#BARNKONVENTIONEN
0
Kategorier: Företagssamarbeten

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!