Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Tankeväckande texter

Sedan bloggen kom till har vi publicerat texter från en mängd gästskribenter. Här kommer några särskilt tankeväckande bloggposter från 2009. Vi hoppas det blir intressant läsning i hängmattan!

Tänk om Rosario hade fått leva – författarinnan Majgull Axelsson skriver till bakgrund av hennes bok ”Rosario är död”:

”Ibland hejdar jag mig och drar efter andan. Har det verkligen gått mer än 20 år? Skulle Rosario Baluyot – om hon hade fått leva – ha varit mer än trettio år gammal i dag? Jag tittar på 30-åriga kvinnor omkring mig och inser samtidigt att det är meningslöst.”

Ett av mina märkligaste möten – skådespelaren Kjell Bergqvist skriver om ett besök bland sexualbrottsdömda: ”För ungefär två år sedan var jag med om ett av mina märkligaste möten som ambassadör för ECPAT Sverige. Tillsammans med en dåvarande styrelseledamot fick vi möjlighet att besöka Norrtäljeanstalten som särskilt tar emot sexualbrottslingar. Bland dessa finns även några av fängelsevärldens mest avskydda.”

Facebook – den nya klickdemokratin – Johan Forsberg som arbetar med varumärkesfrågor och medieutveckling skriver om fenomenet Facebook.

”Ingen har väl kunnat undgå debatten den senaste tiden efter det att Facebookgruppen 'Stoppa övergrepp på barn' kapats. Men bortsett från det självklara fördömandet av gärningsmännen och handlingen i sig, vad kan vi lära oss av historien? Och dessa grupper på Facebook och andra ställen; vad betyder de egentligen och hur ska vi förhålla oss till dem.”

Förövare går att behandla – Hanna Harnesk, psykolog vid Skogomeanstalten, skriver om behandling av sexualbrottsdömda. ”Många av våra dömda har stora svårigheter vad det gäller nära och djupare relationer. De flesta har haft någon eller några väldigt svåra upplevelser i nära relation, inte minst genom uppväxten.”

Hanna Harnesk har även skrivit om kvinnliga förövare: ”Personligen så tänker jag att det handlar om samhällets tabun och en inbyggd svårighet att betrakta en kvinna som sexualförövare. Bilden av den goda modern som en förövare utgör ett brott mot hela vår kultur. Vi vet dock att kvinnor också begår övergrepp.”

0
Kategorier:

Global namninsamling mot trafficking av barn och ungdomar!

Nu inleder ECPAT och The Body Shop del två av vår största kampanj någonsin: Stop Sex Trafficking of Children and Young People. Det dags att räcka upp handen och visa sitt stöd för kampen mot trafficking genom att skriva på den namninsamling som nu inleds. Alla som vill göra sin röst hörd i kampen mot trafficking kan besöka en The Body Shop-butik eller klicka här för att skriva under.

Namninsamlingen kommer att pågå fram till 2011, då samtliga namn lämnas över till regeringen. Bland de som redan skrivit på namninsamlingen finns bland annat Kjell Bergqvist, Adam Tensta, Gunilla Backman och Eva Röse, men vi är helt övertygade om att de kommer få sällskap av hundratusentals fler.

Med vår namninsamling kräver vi att regeringen:

· SKA TA SEXHANDELN MED BARN OCH UNGDOMAR PÅ ALLVAR! I ungefär hälften av alla människohandelsfall i Sverige är offren under 18 år.

· SKA INFÖRA EN SPECIFIK LAG MOT MÄNNISKOHANDEL MED BARN. Unga har rätt till särskilt skydd.

· SKA INFÖRA SKYDDADE BOENDEN FÖR UNGA TRAFFICKINGOFFER. Unga drabbas hårdare än vuxna.

Kampanjen är global och drivs i 66 länder. Klicka här för att skriva under!

Sprid gärna informationen via Facebook, blog, Twitter m.m.

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!