Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Bok om barnsexhandel

För den som vill skaffa kunskap finns boken "Barnsexhandel – kommersiell sexuell exploatering av barn". Som tidigare nämnts på bloggen är boken den första i sitt slag på svenska, och tar ett helhetsgrepp över barnsexhandelns tre områden: barnpornografi, barnsexturism och människohandel med barn för sexuella ändamål.

Läs mer om boken på Jure Förlag.

0
Kategorier:

Funkar kemisk kastrering?

Polen har stiftat en lag om kemisk tvångskastrering för personer som dömts för våldtäkt på minderåriga. Även i Sverige förekommer kemisk kastrering, dock på frivillig basis. Hur effektivt är kemisk kastrering för att förhindra sexualbrott? Cecilia Dhejne, psykiater Centrum för andrologi och sexualmedicin, intervjuas av Studio Ett.

Klicka här för att lyssna på intervjun.

#RÄTTSFALL
0
Kategorier:

Sydafrikanska hotell ska motverka barnsexturism

TheCode.org

Idag undertecknar de första sydafrikanska hotellen Uppförandekoden mot barnsexhandel. Därmed förbinder de sig att motverka barnsexturism. Koden ställer krav på undertecknarna att utbilda personal, tillhandahålla information till gäster, infoga klausuler i leverantörskontrakt m.m. Sannolikt kommer fler företag att ansluta sig längre fram.

I dagsläget tillämpas Uppförandekoden i över 30 länder inom EU, i Nordamerika och i Japan. Bland undertecknarna finns även resebyråer, researrangörer, flygbolag, rederier m fl. Därmed har koden gått från att vara ett skriftligt förslag från ECPAT Sverige 1998 till ett internationellt verktyg mot barnsexturism inom reseindustrin. Läs mer om koden på ECPATs hemsida.

0
Kategorier:

Intressant om grooming

Igår nämnde vi en ny rapport om grooming - vuxnas kontakter med barn under 15 år i sexuella syften. Rapporten fokuserar på norra Sverige och i dagens Piteå-Tidningen ges intressant information:

"I materialet fanns 81 namnuppgifter på misstänkta eller utpekade personer, där alla utom en är män. Närmare 40 procent av gärningsmännen förekommer i Belastningsregistret för annan brottslighet, främst narkotika- och våldsbrott."

"Så många som 41 namngivna gärningsmän var bosatta på samma ort som offret, eller inom maximalt 10-13 mils avstånd. Detta kan tyda på att männen har som målsättning att träffa offren på bekvämt avstånd från sitt eget hem, men inte för nära, resoneras det i rapporten."

Läs hela artikeln.

0
Kategorier:

Ny rapport om grooming

Under förra året anmäldes ett oväntat stort antal fall av så kallad grooming i norra Sverige. De misstänkta förövarna bor i ungefär hälften av fallen på samma ort, eller i närheten av samma ort som de kontaktade barnen. Det visar en rapport från de fyra nordligaste polismyndigheterna. Läs mer på SVT.se.

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!