Blogg

EN BLOGG OM BARNSEXHANDEL

av ECPAT Sverige

Arkiv

Resebolagens arbete mot barnsexturism bör utvecklas

För tio år sedan var jag som representant för Fritidsresor den första att skriva under ECPATs Uppförandekod för researrangörer mot barnsexhandel. Idag har 600 reseföretag, världen över, skrivit under koden och därmed förbundit sig att motverka barnsexturism på resmålen. Det är hög tid att börja reflektera över Uppförandekodens framtid.

Då Koden skrevs under fanns personer som internt var skeptiska. Många tyckte inte att en researrangör hade så mycket att göra med barnsexturism och andra fruktade att resenärerna skulle ta illa upp om vi började informera dem om problematiken. Trots det utbildade vi all personal med tyngdpunkt på dem som var stationerade på destinationerna.

Kontraktörerna fick i uppgift att lägga in en klausul i hotellkontrakten som gjorde det möjligt för oss att säga upp avtalet med omedelbar verkan om de eller deras anställda förmedlade barn för sex. Vi informerade resenärer i broschyrer, resedokument samt via korta videos under flygresan. Alla de farhågor som uttrycktes i början kom på skam. Vi fick mycket positiva reaktioner från våra kunder. "Vad bra att mitt reseföretag har tagit klar ställning och gör något åt det", var det många som sa.

Alla hotellen accepterade en ny klausul i kontrakten och hos personalen inom Fritidsresor växte stoltheten att jobba för ett företag som engagerade sig i denna fråga. Mitt intryck är att erfarenheterna varit liknande hos de reseföretag som därefter har implementerat Uppförandekoden. Idag omfattas resebolag som har fler än 30 miljoner resenärer årligen av Koden.

Allt har dock inte varit en solskenshistoria. Sedan dess har flera uppföljningsresor som ECPAT Sverige genomfört visat på brister i tillämpningen på olika turistorter. Det är brister som både har diskuterats tillsammans med researrangörerna och som uppmärksammats i media.

Det finns flera åtgärder som skulle kunna förbättra tillämpningen. Uppförandekoden har sedan 2001 endast en heltidsanställd som ansvarar för administration och uppföljning över hela världen. Självklart är detta inte tillfredställande även om bland annat lokala ECPAT-resurser hjälper till i arbetet. Förutom att stärka Kodens resurser skulle lokala reseföretag på destinationerna prioriteras i rekryteringen av nya undertecknare.

Det har redan skissats på ett förslag där bland annat undertecknarna av Koden kommer att få betala en liten avgift för att finansiera resurser framförallt inom uppföljningsarbetet där Uppförandekodens praktiska användning undersöks. Ytterligare ett förslag är att lokala aktörer inom resenäringen på destinationerna ska uppmanas att ansluta sig till Koden. Det finns några goda exempel där ett samlat lokalt ställningstagande har inneburit att i princip samtliga hotell och agenter på en destination har tagit ställning och sagt: "Kom inte hit och förgrip er på våra barn".

Ökade resurser för bland annat uppföljningsresor kan bli än viktigare till bakgrund av den ekonomiska krisen. Det är alltid lättare för företag att arbeta för barns rättigheter när ekonomin är god och antalet resenärer strömmar till i sedvanlig ordning. Risken är att annat prioriteras högre under sämre tider, vilket vore negativt eftersom researrangörerna behövs i arbetet mot barnsexturism. Nyligen nåddes jag av nyheten om ännu en amerikan som dömts i USA till fängelse för att ha förgripit sig på barn utomlands. USA ligger i detta fall längre fram än många andra länder då det gäller att åtala och fälla förövare som begått övergrepp på barn i ett annat land. På detta område har Sverige, med endast ett fåtal åtalade och dömda, att lära från USA.

Didrik von Seth har mer än 25 års erfarenhet i ledande befattningar inom reseindustrin. Under sin tid i Fritidsresegruppen var han drivande i företagets undertecknade av Uppförandekoden för researrangörer år 1997. Koden, som ställer krav på att researrangören aktivt motverkar barnsexturism, har senare undertecknats av mer än 600 företag runt om i världen och omfattar därmed över 30 miljoner resenärer årligen. Didrik von Seth låg som VD även bakom Resfeber.se’s utveckling till den ledande nätarrangören i Skandinavien. Didrik är sedan våren 2008 ledamot i Ecpat Sveriges styrelse.

#VÄRLDSKONGRESSEN
0
Kategorier:

Varför slåss mot kommersiell sexuell exploatering av barn och inte all sexuell exploatering av barn?

Den 24 – 26 september var jag i Winnipeg i Canada, på en av de många konferenser som förbereder den tredje Världskongressen i Rio i november. Världskongressen kommer att samla regeringsrepresentanter, FN-organ och frivilligorganisationer för att diskutera ytterligare åtgärder mot barnsexhandel. Konferensen i Winnipeg skulle vara speciellt inriktad på företags sociala ansvar (corporate social responsibility).

Jag är arg. Arg, därför att konferensen blev en del i undermineringen av världskongressens fokus på kommersiell sexuell exploatering av barn (barnsexhandel), och inte den sexuella exploateringen i allmänhet. Arg, därför att världskongressen är den enda arenan specifikt för frågor kring den kommersiella exploateringen. Arg, därför att det är den del av exploateringen där vi kan åstadkomma en väsentlig skillnad; där det är möjligt att göra något åt eländet.

Konsekvensen är att den välmenande omsorgen om alla barn som utsätts för sexuell exploatering, gör att vår möjlighet att göra något som betyder något minskar. Till skillnad mot att hindra att någon förgriper sig mot våra barn, så är den kommersiella sexuella exploateringen en systematisk företeelse, utförd av kriminella koncerner som t.ex. den ryska maffian. Kan vi minska efterfrågan på bilder av sexuella övergrepp på barn (s.k. barnpornografi) genom att de kommersiella siter som erbjuder dessa blockeras, kan vi minska den sexuella exploateringen av barn genom att försvåra för barnsexturisterna, så kommer dessa kriminella företag att prioritera annan kriminalitet som är mer lönsam. För om vi kan minska efterfrågan eller öka kostnaderna för dem, så minskar intresset. Det är därför det är viktigt att fortsätta att fokusera på den kommersiella sexuella exploateringen av barn. Därför att det vi gör kan göra en skillnad.

0
Kategorier:

ECPAT hos finska riksdagen

Den 8 oktober var ECPAT Sveriges generalsekreterare Helena Karlén inbjuden till finska riksdagen för att informera om barnsexturism. Precis som i Sverige har barnsexturism varit ett brottsområde där åtgärder lyst med sin frånvaro, trots ett antal uppmärksammade fall av finska förövare. Föreläsningen samlade ett femtiotal personer och fokuserade bland annat på möjligheter att lagföra egna medborgare för brott begångna utomlands.

0
Kategorier:

Nytt åtal mot "Virvelpedofilen"

Den så kallade "Virvelpedofilen", Christopher Neil, står återigen inför Thailändsk domstol, skriver BBC News. Misstankarna gäller bland annat att ha sexuellt utnyttjat en minderårig samt videofilmat övergreppet. Offret ska vid tillfället ha varit nio år gammal.

Christopher Neil avtjänar redan ett treårigt fängelsestraff i Thailändskt fängelse. Han greps i oktober 2007 efter att Interpol efterlyst och publicerat bilder på den 32-årige kanadensaren.

0
Kategorier:

SPRID MER KUNSKAP

Genom att gilla och dela vår sida och våra inlägg i sociala medier hjälper du oss att få fler att se brottsligheten vi arbetar mot.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Få de senaste nyheterna från oss!